Nem adják ki Polanskit az amerikaiaknak

A lengyel bíróság pénteken elutasította az Egyesült Államok kérelmét, és nem adják ki a liliomtiprással vádolt Roman Polanski filmrendezőt.

„Polanski kiadatása elfogadhatatlan" - mondta a döntés kihirdetésekor Dariusz Mazur bíró. A határozat jogilag nem kötelező érvényű, az ügyészek fellebbezhetnek ellene. Amennyiben a krakkói bíróság ítélete jogerőre emelkedik, az igazságügy-miniszter dönthet arról, kiadja-e a Roman Polanskit - írja a Guardian.

Az Oscar-díjas rendezőt 1977-ben vádolták meg liliomtiprással az Egyesült Államokban. Polanski leitatott és elkábított egy 13 éves lányt, akivel szexuális kapcsolatot is létesített. A rendező beismerte a bűnösségét, és vádalkut kötött, mely szerint 90 napot kellett volna börtönben töltenie. A 82 éves rendező attól tartott, hogy a bíróság súlyosbítja a büntetését, ezért csak 42 napot töltött egy kaliforniai börtönben, majd Franciaországba menekült. 

Polanski Párizsban született, de Lengyelországban nőtt fel, ezért kettős állampolgár. A francia törvények tiltják állampolgáraik kiadatását, a lengyel törvények azonban nem.

Roman Polanski ellen évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben. A filmrendező jelenleg Krakkóban forgat egy filmet a Dreyfus-ügyről, így kiadatásával az alkotás is veszélybe kerülne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.