Mindenhol van barátod: itt a privát őrszem

Aki bajba kerül, telefonja segítségével 3 másodpercen belül segítséget kérhet. Bemutatták a magyar fejlesztésű Private Sentinel alkalmazást, amelynek könnyű használatával támadás, baleset, tűz és terrorveszély idején lehet riasztójelzést küldeni. A rendszer riasztás esetén automatikus üzeneteket továbbít az előre beállított személyeknek, elsősorban a Sentinel-közösség tagjainak, egy nyilvános oldal közbeiktatásával pedig a hatóságoknak. Az SOS-jelzés megjelenik a közösségi média felületein is.

– Ma már a legtöbb fiatal zsebében ott lapul az okostelefon, és rengeteg időt töltenek a közösségi oldalakon – mondta a Private Sentinel beharangozó sajtótájékoztatóján az ötletgazda Bartal Csaba. A Múlt-Kor magazin történész főszerkesztője ezt a közösséget szeretné felhasználni és támogatni. – Akinek ott van az okos eszközén az alkalmazás – mondta Bartal –, sokkal gyorsabban juthat segítséghez.

A fejlesztők – akik a tavalyi gólyatábori erőszak napvilágra kerülése után láttak neki a fiatalokat segítő biztonsági alkalmazás megalkotásához – ismertették, hogy a gyakorlatban hogy működik az „Őrszem”. A riasztó jelzést követően a call-center visszahívja a jelzést adó telefon gazdáját, ezután élesíti a vészjelzést. Ha nem éri el, automatikusan szétküldi a riasztást, amelyről a legközelebb lévő 20 Sentinel-tag azonnal jelzést kap. A felhasználókat – később a rendőröket, tűzoltókat, mentősöket – segíti egy interaktív térkép is. Előrehaladott tárgyalások folynak a rendőrséggel és a terrorveszély idején aktivizálandó szervekkel a folytatásról. Terrortámadás idején a környék elkerülésére figyelmeztetnek, és ha a segítségkérő 10 másodpercig nem érinti meg a képernyőt (mert nincs rá lehetősége), automatikus rendőri segítséget kér a központ.

Koncz György / Népszabadság

A pontos helymeghatározással együtt járó személyvédelmi applikáció első támogatói között van a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a tanulók munkavégzését koordináló DiákÉsz iskolaszövetkezet. Az alkalmazást Android és iOS rendszerű okostelefonokra, tabletekre és iPadekre lehet letölteni ingyenesen október 31-ig (HÖOK- és DiákÉSZ-tagoknak a jövő év május 31-ig), utána sem lesz elérhetetlenül drága, 3 dollárt kell érte fizetni évente. A hét nyelven „beszélő" alkalmazást kifejlesztő start-up vállalat célja, hogy minél több fiatalhoz eljutva csökkentsék annak esélyét, hogy az elmúlt évek tragédiái újra megtörténjenek.

Bartal Csaba és a technikai részletekért felelős grafikus dizájner, Takács Barnabás bemutatta azt a szabadalmaztatott eszközt is, melyet a telefontartó hátuljába lehet beépíteni, és segítségével egyetlen gombnyomással lehet riasztást leadni. A Private Sentinel kitalálói szerint ez tenné teljessé programjuk széles körben történő elterjesztését. Reményeik szerint a fiatalok hamar megértik, hogy aktív és modern segítséget kapnak vészhelyzet idején. Ezt fejezik ki az új szolgáltatás szlogenjével is: Mindenhol van barátod!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.