Migrénes ne menjen a Facebookra!

Bevett szokás, hogy a közösségi szájtokat káderezésre használják a személyzetisek. Újdonság viszont, hogy munkatársaik internetes mozgását is figyelik ezeken az oldalakon. Beépített emberek olvassák, miként írnak munkahelyükről a dolgozók. Már azzal is árthat magának egy otthonmaradt munkatárs, ha bejelentkezik a Facebookon.

Elvesztette állását egy svájci biztosítótársaság alkalmazottja, mert munkaadói észrevették, hogy a Facebook közösségi portált használta betegállománya idején. Az illető arra hivatkozva kapott betegszabadságot, hogy migrénje miatt képtelen számítógépen dolgozni, és sötét szobában kell pihennie. Munkaadója, a Nationale Suisse biztosító azonban észlelte, hogy a hölgy használta a Facebook közösségi portált, és mint közleményében közölte, emiatt elveszett a bizalma a munkatársban. „A bizalommal való visszaélés, nem a Facebook használata vezetett ahhoz, hogy véget vessünk munkaszerződésének" - indokolták.

A nő a 20 Minuten napilapnak elmondta, hogy ágyban feküdt, és iPhone-ján keresztül jelentkezett be a közösségi oldalra. Azzal vádolta munkaadóját, hogy kémkedett utána és más kollégái után oly módon, hogy létrehozott egy fiktív személyt a Facebookon, aki vele és másokkal is a cégtől baráti kapcsolatba került a közösségi hálózat révén. Ily módon a vállalat figyelte az alkalmazottak internetes tevékenységét. Gyanúját igazolva látta akkor, amikor az állítólagos barát eltűnt abban a pillanatban, ahogy elbocsátották a cégtől - magyarázta.

Számos cégnél tilos munkaidőben a Facebookra bejelentkezni. Egyes vállalatok pedig azért bocsátottak el alkalmazottakat, mert a közösségi hálón munkájukat, munkahelyüket ecsetelték.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.