Evakuálják a földikutyákat a vasfüggöny elől

Kiderült, hogy van megoldás a kerítés Ásotthalom és Kelebia közötti részének megépítésére is. Egyszerűen ki kell telepíteni az ott élő, különösen ritka földikutyákat.

Korábban is foglalkoztunk a kizárólag nálunk honos délvidéki földikutya sorsával. A különleges rágcsálóból mindössze 100-150 példány él és ezzel ritkább, mint az óriáspanda. Az állatok eszmei értéke példányonként egymillió forint. A kolónia szerencsétlenségére épp a szerb határ környékén, Kelebia és Ásotthalom térségében tanyázik. 

A kormány a kerítés tervezésekor nem egyeztetett a természetvédelmi szempontokról, hogy az építkezés mennyiben befolyásolja az állatok élőhelyét. A negyedkilónyi emlős azonban nem állhatja útját a tervnek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) engedélyt kért és kapott az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségtől (OKTF) arra, hogy a földikutyákat máshova telepítse.

Jánossy András, a Védegylet munkatársa az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy "az áttelepítés csak ősszel és csak olyan élőhelyen engedélyezhető, ahol a sikeresség nem kétséges. A kritikusan kis létszámra leszűkült faj nagy volumenű áttelepítése teljességgel megengedhetetlen, és szögesen ellentétes az elfogadott fajmegőrzési tervvel."

Az index.hu megkereste a nemzeti parkot is, hogy megtudják, milyen módon végzik majd az állatok kitelepítését, de azt mondták, csak a minisztérium engedélyével nyilatkozhatnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.