Megszavazták, elvittük: gyermekmentőknél a jóság köve

A NOL olvasóinak döntése alapján a koraszülöttmentőkhöz került a jóság skót köve. A Sconestone holnap Erdélybe indul, hogy ott hirdesse tovább a humanizmust.

Megtiszteltetésnek vették a Peter Cerny Alapítvány munkatársai, hogy a NOL szavazásán olvasóink átmenetileg nekik ajándékozták a jóság skót kövét. Lapunk munkatársa ma délután vitte el a kelta faragványt a koraszülöttmentőkhöz, ahol Dr. Somogyvári Zsolt és munkatársai mind megérintették a különleges, világutazó követ. Az idén huszadik születésnapját ünnepelő alapítvány vezetője elmondta: már több mint negyvenhatezer kivonulást tudhatnak maguk mögött, de a sikeres újraélesztések száma is meghaladja az ezret.

Mint arról korábban már beszámoltunk: lapunk munkatársa, Szalay Tamás Lajos egy világot átölelő jótékonysági program keretében átmeneti tulajdonosa lett a jóság skót kövének, az úgynevezett Sconestone-nak. Egy skót gyökerekkel bíró, de eredetileg kanadai születésű szobrász, Warren MacLeod fejében született meg a Sconestone ötlete, amely nevét a legendás skót koronázó kőről kapta; ha formájában teljesen eltérő is tőle. A Rubik-kocka nagyságú gránitkövet ősi kelta, pikt korabeli szimbólumokkal látta el a művész. Célja, hogy a „jóság skót köveként" hirdesse az emberi jóság, méltóság és humanizmus szellemét szerte a világban.

A jótékonysági program keretén belül minden egyes kiválasztott „kőtartó" csak egy hétig tarthatja magánál a faragványt. Ez idő alatt arra kell törekednie, hogy minél több jótettet hajtson végre, legyen az csak egy mosoly vagy egy telefonhívás a rég nem látott nagyszülőknek. A „kőtartás" ideje alatt fontos, hogy minél több embernek, ismerősnek, ismeretlennek tegye lehetővé, hogy megfoghassa, megnézhesse a szobrot - ezzel új emberi kapcsolatok épülnek, barátságok szövődnek. A kő útját a „tartók" kötelesek végig dokumentálni a sconestone honlapján, de regisztrálhatnak a követ megérintő, azzal találkozó személyek is, közzétéve élményüket, tapasztalatukat.

A követ Scone városában indították útjára, az első hivatalos „kőtartó" (egy tiszteletes) a skót miniszterelnöktől, Alex Salmondtól vette át a szobrot. A Sconestone azóta megjárta az Egyesült Államok keleti partját, az egyik kőtartó a World Trade Center elleni merénylet nyomozásában résztvevő rendőrnő, Barbara Mahon volt, de átmeneti tulajdonosa volt egy New York-i hős tűzoltó, Bobby O'Neil is. A hatodik kiválasztott az Albannach Egyesület elnöke, a Népszabadság újságírója, Szalay Tamás Lajos lett. Kollégánk október 14-én, szerdán vette át hivatalosan is a Sconestone-t; a következő napokban pedig több helyre is elmegy vele.

Először a Heim Pál Gyermekkórházba vitte a jóság skót kövét, ahol a Bohócdokik viziteltek; ezután az őrbottyáni lómentők farmjára ment vele, hogy a sérült állatok helyzetére hívja fel a figyelmet. Szombaton a kollégánk Mecseknádasdra utazott a jóság skót kövével: ezen a településen született ugyanis Szent Margit, Skócia egyik későbbi királynéja. Munkatársuk végiglátogatta a Szent Margithoz kötődő emlékhelyeket és találkozott a település jegyzőjével is, Vég Beátával, aki szintén megérintette a követ.

Vasárnap este pedig a budapesti Kaledónia Pubban bukkant fel a faragvány; minden vendég megérintette azt. A pub skót tulajdonosai, Patrick McMenamin és Bozsó Zsuzsa tiszteletbeli „kő-nagykövetként” hordozták körbe a gránit szobrocskát, majd munkatársunknak elmondták: a Sconestone inspirációjaként jövő januárban jótékonysági akciót indítanak, amelynek keretében a Kaledóniát egy hétre átadják a vendéglátó iskolákban végzős diákoknak, hogy saját menüt állíthassanak össze és megtapasztalhassák milyen is egy forgalmas vendéglőt fenntartani és működtetni. Az anyagköltségen túli bevételt is megtarthatják majd, egyfajta ösztönzőként.

A skót-magyar esten Kéri György első magyar skótdudás fújta hangszerét, a Highland Cathedral dallamaival tisztelegve a Sconestone előtt. Ezt követően jutott el tegnap a skót kő a magyar Parlamentbe, hogy itt is beteljesítse küldetését: a jóság, a humanizmus, az emberi odafigyelés hirdetését.Tegnap Kálloy Molnár Péternél járt a kő; a népszerű színész több szálon is kötődik Skóciához.

A faragvány holnap Erdélybe indul, a következő „kőtartó” ugyanis Böjte Csaba ferences rendi szerzetes lesz.

A sconestone a gyermekmentőknél
A sconetone a gyermekmentőknél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.