Valakinek nagyon nem tetszett a királynő vaginája

Az indiai származású brit művész, Anish Kapoor alkotását festékkel fújták le Marie Antoinette egykori palotája előtt.

A 60 méteres alkotást – amely a Mocskos Sarok nevet viseli – még június 9-én állították ki Versailles-ban. Hatalmas  felhördülést váltott ki, mivel Kapoor korábban azt mondta, alkotása a „királynő vaginájának" hatalomra kerülését jelképezi. A gigantikus acéltölcsér közvetlenül a versailles-i kastélyra néz.

Néhányan azt tartották sértőnek, hogy a királynő vaginája megnevezés nyilvánvalóan Marie Antoinette-re utal, mások önmagában  azon borultak ki, hogy egy óriásvagina bukkan fel a kastély kertjében. 

Kapoor a maga részéről tragédiának nevezte a szobor megrongálását. Szerinte – mondta a Le Figarónak – a vandálok csak az emberek egy kis töredékét képviselik, azt pedig tagadta, hogy korábban a Marie Antoinette-re utalt volna a szoborral kapcsolatban. Azt állítja, hogy tévesen idézték szavait a nemzetközi sajtóban. Ez a téves idézet egyébként úgy hangzott, hogy a szobor a királynő vaginájának a hatalomra kerülését jelképezi. „Az ember előbb-utóbb elkerülhetetlenül szembesül azzal, ami a test, mások testével, és a szexualitás bizonyos fokával is, de ez nyilván nem az egyedüli mód, ahogyan a szobrot értelmezni lehet. A szobor megpróbálja lerántani a leplet Versailles-ról, benézni egy kicsit a fűszőnyeg alá. Akkor is, ha ez kényelmetlen” – tette hozzá.

 

 

A Turner-díjas Kapoor művei világszerte szerepeltek kiállításon már. A londoni Olimpiai Parkban felállított Orbital Tower is az ő alkotása.

BBC megemlíti, hogy a vandalizmust még szerdán fedezték fel, azóta már letakarították a festéket a tölcsérről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.