A boldogságot ünnepli a világ

Világszerte ma első alkalommal tartják: az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át.

Konszenzussal elfogadott határozatában a Közgyűlés hangsúlyozta, hogy a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja. A dokumentum egyben felszólította az ENSZ tagországait, hogy megfelelő módon ünnepeljék március 20-án a boldogság napját, mindenekelőtt az oktatásban.

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország a világon elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

Az ENSZ naptárában már 120 nemzetközi vagy világnap szerepel, saját napja van a magzatgyerekeknek (március 25.), a véradóknak (június 14.), a spamellenességnek (június 23.), a mozdonyvezetőknek (szeptember 15.), Steve Jobsnak (október 14.) vagy a kézmosásnak (október 15.).

Egy-egy napon, például a holnapin, március 21-én több világnap is osztozik: a költészet világnapja, a faji megkülönböztetés (apartheid) elleni küzdelem napja, a planetáris tudat világnapja és a Down-szindróma Világnapja.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.