Levadásznák az oroszlángyilkost

A Zimbabwe leghíresebb oroszlánját levadászó amerikai fogorvos, Walter Palmer kiadatását kéri a dél-afrikai ország – jelentette pénteken Oppah Muchinguri környezetvédelmi miniszter közleménye nyomán a Reuters hírügynökség.

William Palmer két helyi kísérő segítségével végzett július elején a hímoroszlánnal, ám az orrvadászattal gyanúsított elkövetőt csupán a héten azonosították. A praxisát ideiglenesen bezáró fogorvos íjjal és nyíllal támadt Cecilre a Hwange Nemzeti Parkban, majd kísérői másnap felkutatták, lelőtték és megnyúzták az állatot.

Zimbabwéban és az Egyesült Államokban is hatalmas felháborodás kíséri az ügyet, s a napokban tüntetők egy csoportja Palmer rendelője előtt követelte a férfi felelősségre vonását.

Az 55 éves fogorvos azzal védekezik, hogy nem tudta, a 13 éves Cecil védett állat – már-már nemzeti szimbólum –, valamint állítása szerint arról sem volt tudomása, hogy kísérői nem szerezték be a szükséges engedélyeket. Ez azonban kevéssé hatja meg a zimbabwei vezetést.

A 91 éves veterán politikus, Muchinguri a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy tudomása szerint a főügyész megtette a szükséges lépéseket a kiadatás érdekében. „Kérjük az illetékes hatóságokat, adják őt ki, hogy felelősségre lehessen vonni a tetteiért" – mondta a miniszter.

A Fehér Ház csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálják az ügyet, ugyanis az Egyesült Államokban már százezren írták alá azt a petíciót, amelyben Palmer kiadatását követelik. Ha tényleg Zimbabwéban kell majd bíróság elé állnia, nem sok jóra számíthat az évtizedek óta vadászó férfi, kísérői ellen ugyanis orvvadászat miatt már vádat emeltek, s akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik őket. Számos afrikai országhoz hasonlóan Zimbabwe évente korlátozott számú engedélyeket bocsát ki nagyvadak elejtésére, ám az ebből származó bevételt a kormány állítása szerint az élővilág megőrzésére fordítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.