Könyvet ír Anders Breivik apja

"Az én hibám – egy apa története" címmel könyvet jelentet meg a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik apja.

Októberben jelenik meg az a könyv, melyet Jens Breivik írt egy szellemíró segítségével. "Bűntudatot és felelősséget érzek. Mi lett volna akkor, ha jobb apa vagyok? Akkor is megtette volna Anders?" - írja a Dél-Franciaországban élő nyugdíjas norvég diplomata, akinek fia 2011 júliusában 77 embert gyilkolt meg hidegvérrel Oslóban és Utoya szigetén.

Jens Breiviknek nem sok kapcsolata volt fiával. Anders egyéves volt, amikor szülei elváltak, és noha apja szerette volna megszerezni a felügyeleti jogot, a bíróság végül anyjának ítélte a gyereket. Egy darabig még tartották a kapcsolatot, ám amikor Anders serdülőkorba lépett, apa és fia eltávolodtak egymástól, a telefonok, levelek és találkozások teljesen elmaradtak. Anders tárgyalásán és a nyomozás során is előkerültek olyan jelentések a norvég szociális szolgálatoktól, amelyek szerint Breiveket gyerekkorában elhanyagolták szülei.

Az októberben megjelenő kötet szerkesztője szerint Jens Breivik a könyvben nagyon kíméletlen magával szemben. A férfi egyébként az utóbbi két évben ismét felvette a kapcsolatot fiával, ám a kéziratot nem mutatta meg neki.

A 77 ember életét követelő merénylet elkövetőjét 2012-ben beszámíthatónak nyilvánította és terrorizmusért, valamint gyilkosságért 21 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, ám ez meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyesnek ítélik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.