Palira vette az oligarchát a lebukott pénzmosó stróman

Tízmillió eurós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Yves Bouvier svájci üzletember, aki offshore cégeken "mosott át" műtárgyak értékesítéséből származó pénzeket.

A monacói hatóságok megalapozott gyanúja szerint Bouvier jelentősen túlszámlázta a hivatalosan 2 százalékban megállapított jutalékát, amikor strómanként működött közre nagy értékű műtárgyak értékesítésében. Megbízója az AS Monaco futballklub orosz tulajdonosa, Dimitrij Ribolovjev volt, akihez tíz éves munkakapcsolat fűzte.

A svájci műtárgykereskedő és üzletember a művészvilág prominens figurája. Elnöke és többségi tulajdonosa a Natural Le Coultre S.A. társaságnak, amely több szabadkikötőt is felügyel Genftől, Luxemburgon át Szingapúrig. Az artnet.com szerint Bouvier offshore cégekkel fedezte a műtárgyak értékesítését, amelyeket aztán a cége által felügyelt szabadkikötőkben lévő raktárakban tárolt, így tüntetve el őket a hatóságok szeme elől.

A tranzakciók során az eladó és a vevő sohasem találkozott személyesen, így mindkét fél a közvetítőre, Bouvierre volt utalva. Ribolovjev azután kezdett gyanakodni, hogy valami nem stimmel, hogy véletlenül összefutott az egyik eladóval, és a beszélgetésük során szóba került köztük az ügylet értéke is.

Az ügyben két másik embert is letartóztattak. Egyikük – egy meg nem nevezett svájci nő – lehetett Bouveir társa a pénzmosásban. Ribolovjev fogorvosának oroszul beszélő felesége közeli kapcsolatban állt ugyanis Elena Ribolovjevával, az oligarcha volt feleségével. A gyanú szerint ő tolmácsolt a felek között.

Ribolovjev, miután 2014-ben elvált feleségétől és kifizette neki a négy és fél milliárd dolláros bánatpénzt, jelenleg a Forbes lista 156. helyét foglalja el az öt és fél milliárd dolláros vagyonával. Műkincseinek értékét egymilliárd dollárra becsülik a szakértők. Olyan mesterek műveit tudhatja magáénak, mint Picasso, Monet, Gauguin vagy Van Gogh. A feljelentést az a családi alapítvány tette, amely a műtárgyvagyont is kezeli.

A 48 éves orosz műgyűjtő valószínűleg nem az egyetlen átvert ügyfele volt Bouviernek, akit tízmillió eurós óvadék ellenében helyez szabadlábra a monacói bíróság a büntetőeljárás idejére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.