„Kétségbeesett apa kétségbeesett tette”

Néhány nap alatt több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amelyben Andrej Kiskától elnöki kegyelmet kérnek annak a poprádi férfinak, aki saját kezével kapcsolta le a lélegeztetőgépet gyógyíthatatlan betegségben szenvedő fiáról. Emiatt bűnvádi eljárás indult ellene. A hatályos jogszabályok szerint akár 25 évig börtönbe kerülhet, mivel Szlovákiában is tiltják az eutanáziát.

Szeptember végén a 46 éves poprádi édesapa lekapcsolta a 24 esztendős Dominikról azt a készüléket, amely éveken át életben tartotta. Fia ezután megfulladt. Az elhunyt súlyos agykárosodással született, néhány évig a kórházban kezelték a magatehetetlen fiút, majd hazaengedték, ahol lélegeztetőkészülékkel tartották életben. Édesanyja idén pszichiátriai kezelésre szorult, nemrég kórházba szállították. A férje a kihallgatáson azt vallotta, hogy már nem bírta elviselni gyermeke szenvedését, képtelen volt tovább éjt nappallá téve őrködni mellette. Segítséget pedig senkitől sem kapott.

A petíciót a kassai Jaroslav Katunský indította, aki a kelet-szlovákiai megyeszékhely kórházában az onkológiai részleg egyik ápolója.

– Sajnos, naponta látom, mekkora szenvedésnek vannak kitéve a gyógyíthatatlan betegek, köztük a gyermekek is. Bizony, kollégáimmal együtt gyakran mondjuk magunk között, hogy valóságos megváltást jelent számukra a haláluk. Ezért kezdeményeztem államfőnknél a kegyelmi kérvényt, mert bármilyen furcsán is hangzik, az apa a gyermeke iránt érzett szeretetből cselekedett, amely a kétségbeesett szülő kétségbeesett tette volt – nyilatkozta a pozsonyi Sme napilapnak.

A tragikus történet megosztotta a Magas-Tátra alatti kisváros lakosságát. Sokan együtt éreznek az apával, és aláírták a petíciós íveket, legalább ugyanennyien viszont az újságírónak úgy vélekedtek, hogy senkinek sincs joga mások életét kioltani, még ha az áldozat gyógyíthatatlan beteg is. Ezért szerintük nem kerülheti el a börtönbüntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.