Jeges locsolkodás: Lukasenkót szólította fel, a rendőrök mentek a fiúért

Dimitrij Dajenko, miután elfogadta egyik barátja jegesvödrös kihívását, a fehérorosz elnököt,  Alekszandr Lukasenkót szólította fel ugyanerre.

A videó feltöltése után nem sokkal a helyi ifjúságvédelmi hivatal jelentkezett a fiú iskolájában, ahol arról tájékoztatták, hogy a rendőrség megbünteti, ha nem törli a felvételt. A hatóságok úgy vélik, a belorusz fiú Lukasenkó ellen lépett fel, ám ő ezzel nem ért egyet.

"Csak poén volt. Ez egy játék. csak azt akartuk, hogy beinduljanak a dolgok, hogy megnézzük, szerencsénk lesz-e" - nyilatkozta a fiú, aki semmi rosszat nem akart a kihívással. 

Fehéroroszországban a kormány szigorúan ellenőriz minden ellenzéki tevékenységet. Dimitrijnek is azt mondták a hivatalnokok, hogy a „fővárosból érkezett a telefonhívás”, ezért kellett intézkedniük.

A szülei sem voltak elragadtatva a történtektől. „Azt mondták, hülye vagyok és nem kellett volna kihívnom Lukasenkót, de ennyi” - idézi a BBC Dimitrijt.

A jeges vizes kihívás nyomán világszerte ismert személyiségek jéghideg vízzel öntik le magukat, hogy felhívják a figyelmet az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű betegségre, így gyűjtve adományokat a degeneratív idegrendszeri elváltozás elleni harchoz. Ilyen betegséggel küzd például Stephen Hawking angol elméleti fizikus.

Nem a belorusz elnök az első olyan politikus, akit arra kérnek, hogy öntse nyakon magát egy vödör jeges vízzel. Az internetes őrület két volt amerikai elnököt, Busht és Clintont, és a jelenlegi elnököt, Obamát is utolérte. A hazai politikusokat sem kímélték. A Való Világ hatodik szériájának győztese Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét is felszólította, bár ők nem éltek a lehetőséggel. Volt azonban, aki adományozott és vállalta is a felkérést: Deutsch Tamás például hagyta, hogy a nyakába zúduljon a jeges víz, és Falus Ferenc főpolgármester-jelölt sem riadt vissza a kihívástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.