Alig van nálunk rosszabb hely

Melbourne-t és Sydney-t szokták az emberek emlegetni Ausztrália kapcsán, azonban most talán Canberra is belép a köztudatba. Már csak azért is, mert ez a legjobb hely a világon, ahol élni lehet, legalábbis ezt állítja az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezet (OECD).

A szervezet 34 tagjának 362 régióját rangsorolta kilenc szempont alapján: kiépítettség, jövedelem, munka, közösség, oktatás, környezet, állampolgársági részvétel, egészség, élettel való elégedettség, biztonság és élet-munka egyenleg.

A TOP 10-be öt ausztrál város került: Canberra mellett Sydney, Melbourne és Perth is felkerült a lista élére. Amerikában New Hampshire és Minnesota államok bizonyultak a legjobb helyeknek – írja a BBC.

A lista végén szereplő tíz ország között van hazánk. Magyarország mellett szerepel még Mexikó, Lengyelország, Szlovákia és Törökország, mint azok a helyek, ahol a legnehezebb élni.

Az ausztrál média egyébként vegyesen fogadta a hírt. Míg a Sydney Morning Herald a „Canberra a legjobb hely, ahol élni lehet, a világ legjobb országában", addig a rivális Herald Sun „Canberra tényleg a legjobb hely, ahol élni lehet? Inkább egy halálbüntetés." címmel értékelte az eredményt.

Más listák:

 
 2014 Monocle-rangsor EIU -rangsor
 Mercer-rangsor
 1 Koppenhága Melbourne Bécs
 2 Tokió Bécs Zürich
 3 Melbourne Vancouver Auckland
 4 Stokholm Toronto München
 5 Helsinki Adelaide Vancouver
 6 Bécs
 Calgari Düsseldorf
 7 Zürich Sydney Frankfurt
 8 München Helsinki Genf
 9 Kiotó Perth Koppenhága
 10 Fukuoka Auckland Bern
 11 Sydney Zürich 
 12 Auckland Genf 
 13 Hongkong Osaka 
 14 Berlin
 Hamburg 
 15 Vancouver Stockholm 
 16 Szingapúr Montreál
 
 17 Madrid Párizs 
 18 Párizs Frankfurt 
 19 Amszterdam Tokió 
 20 Hamburg
 Brisbane 
 21 Barcelona  
 22 Lisszabon  
 23 Portland  
 24 Oslo  
 25 Brisbane  

 

A Monocle életminőségi lista a biztonságot, a nemzetköziséget, az éghajlatot, az épületek minőségét, a tömegközlekedést, a toleranciát, a környezetvédelmet, a természet közeliséget, a várostervezést, az üzleti feltételeket, az aktív politikai életet és az orvosi ellátást veszi figyelembe. Ezek alapján állítják össze a TOP25-t.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) azt méri fel, mennyire sokfélék az áruk és szolgáltatások, mennyire alacsony a személyes kockázat és mennyire hatékony az infrastruktúra. Nem veszi figyelembe azonban a megélhetési költségeket.

A Mercer amerikai cég 221 várost hasonlít össze 39 kritérium alapján. Kiindulási pontja a százas értéket elérő New York. Fontos szempont itt is a biztonság, az oktatás, a higiénia, az egészségügy, a kultúra, a környezet, a politikai-gazdasági stabilitás és a tömegközlekedés. A listát főleg multik használják eligazodásként, hogy hol érdemes irodát nyitniuk, valamint, hogy mennyit érdemes alkalmazottaiknak fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.