Így vigyázzon szemére a munkahelyén!

A monoton számítógépes munka, az órákon át mereven, egy helyre, azonos távolságra fókuszálás, és a monitor esetleges sugárzása egyaránt károsítják szemünket. Mégis hogyan előzhető meg szemünk öregedése, romlása napi 8-10 óra irodai munka mellett?

A számítógépes munkánál nagyon fontos, hogy hol helyezkedik el a monitor: az a jó, ha kb. 60-65 cm-re van a szemünktől és enyhén lefelé kell néznünk, mert a nyakunknak és a szemünknek így a legkényelmesebb. A szemmagasságunknál feljebb elhelyezett képernyő használata megerőltető.

gyümölcs
gyümölcs

Emellett ajánlott a rendszeres szemészeti ellenőrzés, hogy szükség esetén munkaszemüveg használatával megelőzhessük szemünk kifáradását és a fejfájást. Feltétlenül szükséges a munkában óránként rövid szünetet tartanunk, mely alatt felállunk, mozgunk, szemünket felváltva közelre, majd távolra fókuszálva tornáztatjuk - tanácsolja a ParaMedica.

Szemvédő étrendünk egész éven át tartalmazzon friss gyümölcsöt, zöldséget, gyökeres növényeket, dióféléket és aszalt gyümölcsöket. Fogyasszunk kevesebb gabonaterméket, kerüljük az édességeket és a süteményeket, krémeket, cukrokat, és a fehér kenyeret ne fogyasszuk együtt hússal, hallal vagy tojással!

A friss élelem mellett vitamin- és ásványianyag-szükségletünket A-, C- és E-vitamint, illetve Omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk. Naponta tudatosan el kell lazítanunk a szemet körülvevő izmokat, ezért fáradt szemeinket pihentessük időnként munka közben két tenyerünkkel – nyomás nélkül – letakarva.

A szemproblémával küzdőknek fel kell erősíteniük a természetes pislogást: 10 másodpercenként egyszer-kétszer pislogjunk, erőltetés nélkül, különösen olvasás közben. Napjában többször öblítsük is le a tenyerünkbe vett hideg vízzel. A könny is egy törőközeg, közreműködik a látás optikájában. A gyakori pislogás, a szem pihentetése, illetve szükség esetén a műkönny használata hasznunkra válik.

Időnként lazítsunk! Kezeinket lógatva, emeljük vállainkat fel és le, majd végezzünk néhány vállkörzést. Forgassuk fejünket többször lassan balra és jobbra, majd fejmozgás nélkül nézzünk könnyedén többször föl-le, majd balra-jobbra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.