Sirit is elérte az orosz melegellenes törvény

„Siri, hol van a legközelebbi melegklub?” – „Elpirulnék, ha tudnék” – hangzik az Apple hangvezérelt személyiasszisztens-szoftverének válasza.

„Hogyan anyakönyveztetem a melegházasságot Angliában?”, mire Siri a következőt feleli: „Nagyon durva vagy”, majd mikor ismét felteszi neki a kérdést a Londonban élő, orosz állampolgárságú Alex, Siri közli: „Úgy teszek, mintha nem hallottam volna”.

A 2011 októberében bemutatott program használatához csupán mobilinternetes vagy wifikapcsolatra van szükség, mivel a beszédfelismerés nem közvetlenül a telefonon, hanem számítási felhőben történik. Ha ez megvan, akkor Siri könnyűszerrel felismeri a természetes beszéd elemeit, és vissza is kérdez, ha egy megadott feladat elvégzésére további információkra van szüksége. Többek között hívásindításra, találkozók és emlékeztetők beütemezésére vagy internetes keresésre használható.

Az Alex kérdéseire adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a meleg kifejezést az orosz verzióban káromkodásnak értelmezi, azonban érdekes, hogy mit felel, mikor Alex azt kérdi: „A melegházasság normális?”, mire a szoftver: „Azt hiszem, ezt az érzelmet negatívnak kellene tekinteni”.

A Guardian megkereste az ügyben az Apple-t, ám a cég csak annyit felelt, hogy a problémát már megoldották, de arra, hogy ez hogy történhetett meg, és tettek-e lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő, nem válaszoltak. A brit lap riporterei is tesztelték Sirit, ők úgy ítélték meg, hogy a digitális személyi asszisztens semleges válaszokat adott. Arra a megjegyzésre például, hogy „azt hiszem, meleg vagyok”, Siri Szókratészt idézte: „Tudom, hogy semmit sem tudok” – hangzott a válasz.

Mikor melegklubokat kerestettek vele, a Wikipedia melegklubokról szóló bejegyzését ajánlotta az újságírók figyelmébe.

Siri különös reakciójának magyarázatát nem tudták kideríteni, csak spekulálni lehet. Elképzelhető, hogy egy orosz programozónak köszönhető, hogy a meleg és a leszbikus kifejezéseket trágárságokként értelmezi a szoftver. Az sem kizárt, hogy ezen szavakat nemi hovatartozás helyett szexuális töltetű kifejezéseknek tekinti.

Felvetődik, hogy az Apple esetleg alkalmazkodott a 2013-as, „melegpropagandát” tiltó orosz törvényhez. Ennek szövege szerint a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok és a pedofília gyermekek előtti propagálása” minősül törvénybe ütközőnek.

Ugyanakkor ez nem valószínű, egyrészt, mert az Oroszországban vásárolt iPhone-okat és iPadeket külföldön is sokan használják. Másrészt, és különösen annak fényében kicsi ennek az esélye, hogy Tim Cook, a vállalat vezetője maga is meleg. Tavaly októberben coming outolt. A Bloomberg Businessweek hasábjain a következőt írta: „büszke vagyok rá, hogy meleg vagyok, és ezt a legnagyobb ajándékok közt tartom számon, amit Isten adott nekem”.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.