Hófehérke, Gandalf és Árven az anyakönyvezhető nevek listáján

Egyre szaporodnak a különleges, nem szokványos keresztnevek, az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek decemberi jegyzékében többek közt a fentiek is szerepelnek. A szülők névválasztásánál manapság elsődleges szempont a név hangzása, és hogy a gyermek elnevezése egyedi legyen, a választott név eredete azonban nem nagyon érdekli őket, és a keresztnév és családnév egymáshoz való viszonya sem túl fontos szempont.

Babér, Gyömbér, Fahéj, Rozmaring, Majoranna vagy Ánizs – bármely névvel illethetjük újszülött kislányunkat, derül ki a MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek decemberi jegyzékéből. A leendő szülők közel négyezer keresztnév közül választhatnak, a fűszerek mellett pedig kedvenc virágjuk, sőt, kedvenc filmjeik és rajzfilmjeik főszereplőinek neveit is adhatják gyermekeiknek: a kislány büszkén viselheti az Amidala, a Hófehérke vagy az Árven neveket, a kisfiú pedig lehet Gandalf, Frodó, Anakin vagy Szedrik.

– Ma a névadást a sokszínűségre való törekvés jellemzi – mondja Raátz Judit, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa. Mint mondja, a hagyományos nevek, mint az Erzsébet, a Márta, a Katalin vagy a Mária ma már kevésbé közkedveltek, és a konvencionális fiúnevek is háttérbe szorultak, ugyanakkor az apa nevének a továbbvitele még gyakran előfordul. – Azonban érdekes, hogy ezek a nevek már nem is a klasszikus férfinevek (István, László, János), hanem az 1970-es évek divatos és gyakori férfinevei, mint például a Csaba, Zsolt, Richárd, Viktor vagy Gergely – teszi hozzá.

Az anyakönyvezhető nevek közül is a ritkább, különlegesebb nevet választják a szülők, most az a divatos, hogy olyan nevet kapjon a gyerek, ami egyedi, ritka, esetleg olyat, amit még soha senki nem viselt. Ez esetben hivatalos eljárás keretében kell kérvényezni a név bejegyzését, ám bizonyos előírásoknak meg kell felelni. A szülők által választott utónevet például a kiejtésének megfelelően a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, Justinnak tehát bárki elnevezheti a fiát, ám azt Dzsasztinnak kell írni, s ennek megfelelően lehet lányunk Dzsenet, Britni vagy Dzsindzser.

Nem javasolják bejegyzésre a földrajzi névként, márkanévként és művésznévként használt alakokat, például a Gyimest, Benettont vagy Zsédát, de a meglévő nevek túlzott becéző formáit sem, így nem lehet Icuskának, Katácskának, vagy Zsozsónak nevezni a gyerekeket.

Összességében azonban az utónévválasztásról három jogszabály rendelkezik, a már fentebb említett magyar helyesírás betartása mellett fontos, hogy egy személy legfeljebb két keresztnevet viselhet (a hivatalos iratokban mindegyiket használnia kell); és hogy fiú csak fiú, lány pedig csak lánynevet kaphat. Ennek tükrében átment a rostán az Áldáska, Avarka, Szederke, Ben, Brett, Borbolya, Brájen vagy a Petúnia.

Raátz Judit saját felmérései szerint a szülőknek nem számít már a név eredete, a hagyománytisztelet vagy a névörökítés, az elsődleges szempont a név hangzása és egyedisége. A keresztnév és a családnév egymáshoz való viszonya pedig a többség számára mindegy.

A névnap azonban továbbra is fontos, viszont az újonnan anyakönyvezett nevek nem szerepelnek a naptárakban. Ennek oka az, hogy a névnap az adott nevet viselő védőszent ünnepe, meghatározása egyházi hagyományokon alapszik, a naptárak és a névkönyvek szerkesztői is csak az egyházi gyakorlatot vehetik figyelembe. A Magyar Tudományos Akadémia tehát nem tud abban segíteni, hogy a Nanaék, Bongorok, Barackok, Kventinek, Rokkók vagy Bóbiták is ünnepelhessék nevük napját. Az MTA azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy a forgalomban levő naptárak kiadóihoz forduljanak a kérésükkel.

Ha az előfordulási gyakoriságot nézzük, igazi divatnevekről nem igazán lehet már beszélni. Ha megnézzük a leggyakrabban adott fiú- és lányneveket, láthatjuk, hogy az első helyen álló neveket az újszülöttek mintegy 3,3%-ának adták. Az élen egyébként 2013-ban a lánynevek közül a Hanna, Anna, Jázmin, Nóra, Csenge, Zsófia, Luca, Lili, Boglárka és Dóra végzett, a fiúk közül pedig a Bence, Máté, Levente, Ádám, Dávid, Balázs, Dominik, Gergő, Dániel és Péter.

Az első 100 között szerepel a Brendon, Krisztofer, Nikolasz, Szebasztián és a Bennett is, a lánynevek közül pedig nagy népszerűségnek örvend a Lara, Mira, Vanessza, Hanga, Dzsenifer, Amira, Zselyke és Tifani is.

A szülők egyedi, ritka nevet szeretnek adni gyereküknek
Newborn babies rest in cots, listening to music played through loudspeakers in Saca Hospital in Kosice, east Slovakia May 25, 2011. The hospital uses music as therapy for newborn babies when they are separated from their mothers. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.