Hazudtak Lochte-ék a rablásról

Az amerikai sztárúszó Ryan Lochte és társa, James Feigen csak kitalálták a kirablásukról szóló történetet, hogy így álcázzák az általuk elkövetett rongálást, amit egy helyi benzinkúton követtek el  – állítja a riói rendőrség, miután kihallgatta az állítólagos rablás másik két 'áldozatát', Gunnar Bentz és Jack Conger úszókat.

– A hatóságok birtokába került felvételek ismeretében gyakorlatilag összeomlott a történetük – nyilatkozta a TV Globónak Alexandre Braga, a turistákért felelős különleges delegáció feje.

Az olimpikonok augusztus 14-én arról számoltak be a helyi hatóságoknak, hogy hajnalban rendőrnek álcázott fegyveres támadók rabolták ki őket, miközben éppen egy partiból hazafelé tartottak taxival. Lochte egyenesen azt állította, hogy fegyvert fogtak a fejéhez, és így fenyegették támadói.

A szemtanúk beszámolói és a felvételek alapján úgy tűnik, hogy valójában Lochte-ék ittas állapotban megrongálták egy benzinkút mosdójának ajtaját, és a fegyveres rablást csupán a felelősségre vonás elkerülése érdekében találták ki.

A jól szervezett, filmbe illő akció körül már a kezdetektől számos ellentmondás merült fel, mint például az, hogy az elszánt bűnözők miért hagytak az úszóknál olyan értékes vagyontárgyakat, mint a telefonjaik. Kérdéseket vetett fel az a tény is, hogy a hajnali esetről miért csak aznap délután tettek feljelentést, majd egy, az incidens után az olimpiai faluba érkező úszókat meglepően nyugodtnak mutató biztonsági kamera felvétele újabb okot adott a szkepticizmusra.

A riói rendőrség semmilyen rablása utaló bizonyítékot nem talált nyomozása során, e helyett a tények felgöngyölítésével párhuzamosan egyre inkább az olimpikonokra vetődött a gyanú. A négy úszó beszámolói egymásnak és önmaguknak is ellentmondtak, Lochte gyakorlatilag egy teljesen eltérő sztorival állt elő az NBC-nek, miután visszatért az Egyesült Államokba.

A két, még Brazíliában tartózkodó érintettet, Gunnar Bentzt és Jack Congert a repülőről szedte le a rendőrség, ők azóta őrizetben vannak. James Feigen jelenlegi tartózkodási helye egyelőre nem ismert.

A Rióra és egész Brazíliára rossz fényt vető fedő sztoriért még nagy árat is fizethetnek a sportolók, mivel a brazil jogszabályok értelmében hamis tanúzásért egytől hat hónapig terjedő börtönbüntetés, vagy komoly pénzbírság jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.