galéria megtekintése

Titokzatos rablás miatt szedték le a repülőről az amerikai úszókat

2 komment

NOL

A brazil hatóságok pikkelnek az amerikai sportolókra - nyilatkozta az amerikai sztárúszó, Ryan Lochte ügyvédje a CNN-nek a zavaros rablási ügy kapcsán.

Az amerikai úszóválogatoptt két tagját, Jack Congert és Gunnar Bentzet a Rio de Janeiróból az Egyesült Államokba tartó járatról szállították le és hallgatták ki a rablással kapcsolatban. A hírek szerint csütörtök reggel elengedték őket, de nem hagyhatják el Brazíliát, mert továbbra sem tisztázott minden kérdés az ügyben - tájékoztatott Patrick Sandusky, az amerikai olimpiai bizottság szóvivője.  

Jack Congert és Gunnar Bentzhave-et leszállították szerda éjjel az Amerikába tartó gépről
Jack Congert és Gunnar Bentzhave-et leszállították szerda éjjel az Amerikába tartó gépről
Handout / Reuters

A titokzatos rablás vasárnap hajnalban történt, amikor az amerikai úszócsapat négy tagját - Ryan Lochte-t, James Feignent, Congert és Bentzet - állítólag megtámadta egy felfegyverzett férfi. A sportolók szombat éjszaka a francia olimpiai csapat komplexumában buliztak, onnan mentek haza taxival az olimpiai faluba, amikor az autójukat megállította egy rendőri egyenruhát viselő személy. A férfi fegyvert szegezett rájuk és elvette a pénzüket, valamint az értékeiket.

 

Az úszók jelentették a rablást a hatóságoknál, a vallomásaik azonban nem teljesen egyeztek, sikerült ellentmondaniuk egymásnak például a támadók számábat illetően és abban is, hogy mikor értek vissza a szállásukra. Az úszók szerint helyi idő szerint hajnali négy körül értek haza, a biztonsági kamerák felvételei alapján azonban csak hétkor érkeztek meg. 

Daily Mail nyilvánosságra hozott egy videót, amely állítólag közvetlenül a rablás után készült. Ezen látni, ahogyan a négy férfi a biztonsági kapuknál kipakolja minden zsebét, és még megvannak az értékeik. A felvétel láttán az ügyön dolgozó bíró megjegyezte, hogy az úszók viselkedésén nem látszott különösebben, hogy  megrázkódtatás érte volna őket. Egyikük még játékosan fejbe is vágja a másikat a belépőkártyájával. A hatóságoknak nem sikerült rábukkaniuk annak a taxisnak a nyomára sem, aki az amerikai úszókat szállította a rablás idején.  

Lochte hétfőn hazautazott
Lochte kedden hazautazott
Michael Dalder / Reuters

A NOB először magát a rablás tényét is tagadta. A káosz állítólag abból adódott, hogy Lochte először az édesanyjának mesélte el a történteket, és az asszony állt a rablás tényével a nyilvánosság elé. Lochte kedden már visszautazott az Egyesült Államokba. Ügyvédje szerint a hatóságok rendelkezésére áll és mindenben segítséget nyújt nekik. 

Lochte ráadásul közben változtatott a vallomásán. Korábban azt állította, hogy a fejéhez nyomták a fegyvert, legutóbb azonban azt mondta, hogy csak rá fogták. A taxit megállító rabló helyett az új változatban már az szerepelt, hogy 400 dollárt vettek el tőlük, miután megálltak egy benzinkútnál. Az úszókat állítólag a földre parancsolta a támadójuk, Lochte azonban ellenállt, ekkor fenyegették meg, a fegyvert a fejéhez tartva - idéz a Washington Post Lochte vallomásából, amelynek egyelőre csak a benzinkúti biztonsági kamerák mondanak ellent. Ezek tanúsága szerint az amerikai úszó egyszer sem jelent meg a benzinkúton vasárnap.

Brazil hatósági közlések szerint az amerikai úszókat nem vádolják semmivel. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.