galéria megtekintése

Luxusautóval a mennyországba

4 komment


Kácsor Zsolt

Látogatóban vagyok egy hatágyas kórteremben, amelyet két személyre terveztek, de most teljes beteglétszámmal üzemmel, úgyhogy hely már nem maradt benne – csak a szagoknak. Emberszag, ételszag, vegyszerszag, orvosságszag, pizsamaszag, cipőszag, kötszerszag, infúziószag, plusz az ágyakon hat beteg, összesen hat szempár, ebből öt zárva.

Délután van, alszanak. A beteg szeme, akihez jöttem, az van csak nyitva. Engem néz, én nézem őt, nehéz helyzet. Senki nem is mondta, hogy könnyű lesz. Ha jól értem, ennek a kultúrának az Isten sem azt ígérte, hogy könnyű lesz, hanem azt, hogy irdatlan nehéz – de legalább elárult pár trükköt, amivel elviselhetőbbé lehet tenni. Az evangéliumokban olvastam néhány ötletetes életvezetési tanácsot. Milyen jó lehet igazi kereszténynek lenni, mélyen megélt, komoly hittel, ami messze túl van az önbecsapáson, de innen az önterápián.

Nézem a betegemet, nem szólok, mit szólnék. Kérdezzem meg, hogy jobban érzi-e magát? Hiszen látszik rajta, hogy rosszul van. Majd nyílik a szám, s egyszerre csak hallom, hogy ezt kérdezem: jobban érzed magad? A válasz rögtön ott rezeg a nyitott szempárban: igazán nagyon köszöni, hogy kérdezem, valamivel jobban. Érdemes volt megkérdezni.

 

Tétován állok ott, leülni nem tudok, mert az ágyak között alig fél méter van, szék vagy sámli be se fér. Majd megint magamat hallom, hogy azt kérdezem, mi volt az ebéd. Ez micsoda hülyeség. Biztos azért kérdezem, hogy ne hallgassak. De hol van az megírva, hogy beteglátogatóban beszélni kell? A betegem viszont ennek a kérdésnek is megörül: ebédre zöldséglevest adtak, utána natúrszelet volt krumplipürével, savanyú uborkával. Képzelem, milyen szörnyű lehetett, mondom, mire a beteg a fejét rázza: meglepően finom volt. De a reggeli biztosan szörnyű, teszem hozzá, s magamban már fortyogok is, miket beszélsz, te marha. Eltűnődik, s azt válaszolja, hogy tulajdonképpen nem volt rossz, hiszen általában két szelet kenyeret adnak négy szelet szalámival, és egy darab mackósajtot.

A mackósajtra fölriad az én betegem mellett egy lesoványodott öregember, akinek az orrából csövek lógnak, a karjában kanül. Bámulok rá, mennyire piszkos és elhanyagolt. Szemembe néz, bámul rám, ahogy bámulom, s összerezzenek. De hiszen ismerem.

Amikor még nem volt öregember, találkoztam jó párszor vele. Luxusautója volt, amin sokat nevettünk, mert ez az ember pap. Nem értettük, hogy pap létére miért jár luxusautóval. Úgy rémlik, azt magyarázta, hogy adományként kapta valamelyik nyugat-európai országból. Jó, de miért kellett megtartania? Miért nem adta el, és a pénzből miért nem nyitott adományalapot?

Harminc évvel ezelőtt milyen egyenes, milyen magas, s milyen kemény ember volt ez a pap, egyszer a fülem hallatára ordított le egy nénit. Láttam a városban sokszor a luxuskocsiban. Eléggé gyorsan hajtott, sosem értettem, hogy hová siet ennyire – de ahogy elnéztem most azon a mocskos ágyon fekve, úgy éreztem, odaérkezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.