Két halott, sok baleset a csúszós utakon

Lelassult a forgalom, de sehol nem okoz fennakadást a havazás. Az ilyenkor szokásos balesetek viszont sorra jönnek egymás után. A téli utak eddigi mérlege két halott és 29 sérült.

"Nagyon sok autós még nem vette észre, hogy itt a tél és növelni kell a követési távolságot, csökkenteni kell a sebességet és fel kell szerelni a téli gumikat. Ennek megfelelően a közlekedési balesetek többsége ráfutás, árokba csúszás" - mondta Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője. A havazás és a fagy miatt bekövetkezett összesen 59 balesetben - amelyhez a tűzoltókat riasztották - két ember halt meg és 29 sérült.

Országszerte havazik, az utak azonban, ha lassan is, de járhatóak. Nincs fennakadás a közszolgáltatásokban sem, zavartalan a víz, gáz és áramszolgáltatás. Nincsenek elzárt települések, az időjárás miatt nem volt szükség se kitelepítésre, sem a katasztrófavédelem által szervezett ellátásra.

A téli időjárásnak megfelelően működik az ország - mondta Szentes György.

A beígért havazás menetrend szerint érkezett. A nyugati országrészben éjszaka, Budapesten hajnalban, a keleti országrészben pedig reggel kezdett hullani a hó. Bár az előrejelzések szerint kisebb-nagyobb intenzitással egész nap folytatódik a havazás, a korábban előrejelzetthez képest kisebb mennyiség várható. A dél-nyugati országrészben, 5-8 centi, máshol ennél is vékonyabb lesz a hótakaró. A délig kialakult vékony hóréteg önmagában sehol nem okoz fennakadást, csak lelassította a forgalmat.

A Dunántúlon havasak, latyakosak, a Tiszántúlon latyakosak az utak, de mindenütt járhatóak. Ugyanakkor erős a forgalom az M0-áson és az autópályákon. A fővárosban jelentősen lelassult a forgalom a havazás miatt.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó közölte: az utakat 86 járművel takarítják, a munkát nehezíti a fagy és a folyamatos hóesés. Először a fő- és tömegközlekedési útvonalakat takarítja le a közterület-fenntartó, ezért a budai hegyekben előfordulhatnak olyan utcák, amelyeket egyelőre még hó borít.

A kivezényelt 86 hókotró szokás szerint jóval kevesebbnek látszik: reggel nyolc kerületen keresztül közlekedő munkatársunkegyetlen eggyel találkozott.

Több olyan baleset történt az országban, amely komolyabb fennakadást okozott a közlekedésben.

Az M7-es 13-as kilométerénél a Balaton felé vezető oldalon két személyautó ütközött, ezért csak egy sávban haladhatnak a járművek.

Az M6-os autópályán Iváncsánál egy autó bele egy üzemanyagszállító kamionba, a személyautó vezetője beszorult a roncsok közé. Csak a belső sávon lehet haladni, nagyon lelassult a forgalom.

Az M5-ös autópályán két kamion ütközött. A baleset Lajosmizse közelében történt a Budapest felé vezető oldalon. Az egyik jármű átszakította a szalagkorlátot és a szeömközti sávban állt meg. A Budapest felé tartók oldalán a sávokat teljesen lezárták, a forgalmat az 5-ös főútra terelik, a Szeged felé vezető oldalon pedig egyetlen sávban halad a forgalom. Komolyabb személyi sérülésről egyelőre nem tudnak, de órákig tartó torlódásra lehet számítani.

Budapesten két halálos beleset is történt: egy villamos és egy BKV-busz gázolt halálra egy-egy embert. Ezek a tragédiák azonban nem a havazás számlájára írhatók.

Hogy elkerülje a bajt a havas utakon, fogadja meg tanácsainkat!

Ezzel az autóval Kiskunfélegyházára akartak eljutni, de a nyári gumikkal nem sikerült
Gátér, 2009. december 16. Tűzoltók dolgoznak a helyszínen. A 451-es főúton Gátér felől Kiskunfélegyháza irányába haladt egy személygépkocsi, amikor a nyári gumival felszerelt autó többször megpördült a havas úton, majd a szemből érkező kamionnal összeütközött. A balesetben a személygépkocsiban bal hátsó ülésén utazó nő, akinek biztonsági öve nem volt bekapcsolva a helyszínen életét vesztette, őt csak a tűzoltók tudták kiemelni. A sofőr és másik utasa pedig súlyos sérüléseket szenvedett. MTI Fotó: Donka Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.