Minden, amit a Pride-ról tudni érdemes

Egy helyen összegyűjtöttük a gyakorlati információkat, amelyekre a felvonulóknak szüksége lehet az idén 20 éves Pride-on.

A 2015-ös Pride jelszava: 20 esztendőnk hatalom! A résztvevők békés eszközökkel, zenével, zászlókkal, transzparensekkel szólalnak fel azért, hogy leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transznemű vagy queer emberként is önmaguk lehessenek és önazonosan, félelem nélkül élhessenek.

A résztvevők fél négytől gyülekezhetnek a Nagymező utca – Andrássy út találkozásánál, amelyet szombaton az Oktogon irányából lehet csak megközelíteni, a Deák tér felől nem. Aki a kordonon belül szeretne vonulni, az mindenképpen érjen oda négyig a megadott helyre, mivel később nincs lehetőség a csatlakozásra.

A rendezvény egész területét, az érkezést és a távozást a rendőrség biztosítja. A felvonulók biztonsága érdekében a beléptető kapuknál mindenkit ellenőriznek. Megnézik a táskákat, csomagokat, emiatt előfordulhat, hogy több időt vesz igénybe a bejutás. Értelemszerűen szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt tilos a rendezvényre hozni. A felvonulást nyíltan ellenzőktől, illetve az azt megakadályozni kívánóktól pedig megtagadják a belépést. 

Fontos, hogy a rendezvény területén – mint minden Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényen – további jóváhagyás nélkül bárkiről kép- és hangfelvételt készíthet bárki, így újságíró, rendőr, menetkísérő vagy résztvevő. 

Négykor Fischer Iván karmesternek, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójának és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivőjének nyitóbeszédével indul a rendezvény. A menet előreláthatólag hat órára ér a Tabánhoz. Itt Hanzli Péter, a Budapest Pride sajtószóvivője és Molnár Adrienn, a PeMel (Pécsi LMBTQ Közösség) aktivistája köszön el a Pride-ozóktól. 

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a hatalom szeretetét a szeretet hatalma váltsa fel. Az intézményes homofóbia és transzfóbia révén az LMBTQ közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, olykor az otthontalanság és a rendszeren kívüliség érzése. "Hisszük, hogy a szeretet az, ami támogató, ami elfogadó, ami közösséggé formálhat embereket. Ez az alapja a családnak is" – áll közleményükben.

A felvonuláshoz bárki csatlakozhat, aki egyetért a Budapest Pride céljával és eszmeiségével. A legfőbb közjogi méltóságok és más közéleti szereplők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester, a pártok és a civil szervezetek vezetői szintén kaptak meghívást a rendezvényre.  

A Pride szervezői saját ügyük mellett más társadalmi csoportoknak, szerveződéseknek is szeretnének láthatóságot biztosítani, hangsúlyozva a sokszínűség értékét. A részvételét előzetesen jelző, több mint harminc csoport között van például A Város Mindenkié Csoport, Amnesty International Magyarország – TransVanilla, Győriek, Hivatlanul – Tanári csoport, Keresztények a melegekért, Mérei Ferenc Szakkollégium, MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport), Patent Egyesület, Poliamoria Magyarország, Szegediek, Vegans for Gays. 

A Nyitottak vagyunk közösség a munkahelyeken, cégeknél megvalósuló tolerancia jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kezdeményezéséhez száznál is több cég és szervezet csatlakozott. Kamionjukon ismert zenészek – többek közt a Kistehén zenekar, Péterfy Bori és a Pluto – állnak ki saját számaik LMBTQ-dallá átírt változatával. Honlapjukon online élőben követhetőek az események. 

A sajtó képviselői is támogatják a Pride céljait. Többek közt a Népszabadság is szivárványos fejléccel jelent meg szombaton. A rendezvények kapcsán a szervezők összeállítottak egy, elsősorban a médiának szánt, de bárki számára elérhető LMBTQI-kisokost, ami az alapfogalmakban és a szóhasználattal kapcsolatban segít eligazodni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.