galéria megtekintése

Budapest Pride: Bátrak és szabadok

10 komment


Czene Gábor

Szombaton tartják a fővárosban a hagyományos Budapest Pride Felvonulást. A gyülekező fél négytől az Andrássy út és a Nagymező utca találkozásánál lesz. Szélsőjobboldali provokációra az idén is számítani lehet.

20 esztendőnk hatalom – József Attila versének kissé átírt sora a mottója az idei Budapest Pride Fesztiválnak. Nem nehéz kitalálni: huszadik alkalommal rendezik meg Magyarországon az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) kulturális, művészeti és közéleti eseményekkel tarkított programsorozatát.

Örömködés a tavalyi Budapest Pride-on
Örömködés a tavalyi Budapest Pride-on
Szigetváry Zsolt / MTI

A fesztivál a sokszínűség, az önazonosság és az elfogadás ünnepe, a pride rendezvényein az ország legbátrabb és legszabadabb polgárai vesznek részt – jelentette ki a margitszigeti Holdudvarban tartott megnyitón, július 3-án Léderer András nemzetközi kapcsolatok szakértő. Más közéleti emberek példáját követve Léderer a közelmúltban „coming outolt", és a napokban így tett Barabás Richárd, a PM (Párbeszéd Magyarországért) politikusa is.

 

„Nem félek, és ezért merek kiállni elétek azzal, hogy meleg vagyok. Ami önmagában egyébként egyáltalán nem nagy szám. Mégis: ezt kimondani ma fontos és erkölcsileg helyes, mert kizárólag a felszabadító őszinteség jelenthet alternatívát azzal a nevetséges cinizmussal szemben, amit nap mint nap megpróbálnak leerőszakolni a torkunkon" – írta Facebook-bejegyzésében Barabás Richárd.

A felvonulás útvonala
Így lehet bejutni a felvonulásra. Forrás: Budapest Pride

Az Egyesült Államoktól Japánig huszonöt ország nagykövetsége közös nyilatkozatban támogatásáról biztosította a fesztivált. A magyar politikai élet megosztott. A demokratikus ellenzék pártjai szintén támogatják a rendezvényt és a melegjogokat, a kormánypárti jobboldal politikusai (néhány pökhendi nyilatkozattól eltekintve) általában hallgatnak, a szélsőjobboldal háborog.

A tíznapos fesztivál a végéhez közeledik, de még hátravan a leglátványosabb esemény, a Budapest Pride Felvonulás.

Nyitottak vagyunk

A Nyitottak vagyunk csapatához július 11-én fél négykor száznál is több cég és szervezet csatlakozik, hogy együtt vonuljanak a Budapest Pride-on. A kezdeményezés kamionján ismert zenészek - többek közt a Kistehén zenekar, Péterfy Bori és a Pluto - állnak ki saját számaik LMBTQ dallá átírt változatával. Akik nem tudnak a helyszínen részt venni, azok online élőben követhetik az eseményeket.

Az alapítók mellett több tucat magyarországi vállalkozás, szervezet, és világszerte ismert cég, - a BP, a GE, az IBM, a Microsoft, a Morgan Stanley, és a Ustream - képviselteti magát. A Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezést 2013 nyarán alapította a Prezi, az espell és a Google. Harmadik éve, hogy ott vannak a Budapest Pride-on.

A kezdeményezéshez csatlakozók alapvető értéknek tekintik, hogy másokat csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, és fizikai vagy egyéb adottságokra.

"Előítéletek helyett, egy szabad, nyitott, kíváncsi és boldogság központú élet felé kellene törekedni" - mondta Péterfy Bori arról, hogy miért írták át LMBTQ szerelmes számmá A nagy szívbűvölő című dalt.

A gyülekező szombaton fél négytől az Andrássy út és a Nagymező utca találkozásánál lesz, a résztvevők onnan indulnak a Tabánban. Mivel ebben az évben is számítani kell szélsőjobboldali provokációkra (a Városligetben nemrégiben szivárványszínű bábut akasztottak egy oszlopra, az egyik szélsőséges portál a „köcsögfelvonulás" megakadályozására szólított fel), komoly rendőri biztosítás lesz.

Forrás: Nyitottak vagyunk

A gyülekező helyszínére a Deák tér irányából nem lehet majd bejutni, tanácsos az Oktogon felől érkezni. A menethez később nem lehet csatlakozni.

A „házirend" szerint a szervezők és menetkísérők a belépéskor – vagy a rendezvény folyamán bármikor – megtagadhatják a részvételt azoktól, akik akadályozzák a felvonulás békés megrendezését. Tilos gyűlöletkeltő, uszító, bármely társadalmi csoporttal szemben kirekesztő feliratot, zászlót bevinni, ilyen jelszavakat hangoztatni – a figyelmeztetés nyilvánvalóan a felvonulás megzavarására készülő homofóboknak szól. A szervezők felkérésére civil jogvédő szervezők is jelen lesznek az eseményen.

Legkevésbé roma és LMBTQ kollégát szeretnének a magyarok

A Gemius kétezer-ötszáz, 15 éven felüli magyarországi internetező részvételével készített felmérése szerint Magyarországon a dolgozók 52%-a találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén. Ez európai viszonylatban rossznak számít (a nyugat-európai átlag körülbelül 35%). A munkahelyeken leginkább elutasított csoportok a romák és az LMBTQ emberek. Őket választanák a legkevésbé munkatársuknak, beosztottjuknak vagy felettesüknek a magyarok. A diákok 83%-a viszont nyitott, hátrányos megkülönböztetéstől mentes közegben szeretne munkát vállalni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.