Kislánya előtt vetkőztették meztelenre az őrök

A menekültügy egy újabb vetületét, a debreceni menekülttáborban uralkodó állapotokat mutatja be az Index mai cikke az alapvető jogok biztosának beszámolója alapján.

A debreceni tábor az, amit Orbán Viktor fel akar számolni, lakóit pedig hazaküldeni. Székely László biztos és munkatársai az intézmény legszigorúbb részét vizsgálták, ahol a menekültügyi őrizetbe került migránsokat helyezték el. Őket a tábor egy elkülönített részén őrzik, és a többiektől eltérően nem hagyhatják el a tábor területét.

A 2013 júliusától létező menekültügyi őrizet célja, hogy a menekültkérelmének elbírálása alatt a menedékkérő rendelkezésre álljon, és így ügyét gyorsabban lefolytathassák. Illetve ide kerülnek azok is, akiknek a személyazonossága nem tisztázott. 

A vizsgálat idején hatvanöten laktak itt, többségük kisgyerekkel érkező család, akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el. Ennek ellenére kamerákkal, fallal, szögesdróttal, őrbódékkal tartják távol a lakókat a tábor többi részétől. 

„...többen sérelmezték, hogy befogadáskor a női fogvatartottak ruházatának átvizsgálását is férfi fegyveres biztonsági őrök végzik. Az egyik nő arra panaszkodott, hogy befogadáskor egy férfi őr előtt kellett meztelenre vetkőznie." 

„Befogadáskor az őrség a családtagokat együtt kísérte orvosi vizsgálatra, akiknek egyszerre kellett meztelenre vetkőzniük. Az egyik férfi beszámolója szerint „soha nem érezte magát annyira megalázva”, mint amikor a kislánya előtt mezítelenül kellett mutatkoznia." 

„Az egyik hölgy a szívproblémája kezeltetése céljából kelt útra, mert a család csak Németországban talált szakorvost. A házaspár 2015. január 18-án érkezett a MÖBEK-be, azonban a hölgy befogadásáról szóló orvosi dokumentációban mindössze annyi szerepelt, hogy „gyomorpanaszai szoktak lenni”. A lakóhelyiségben történő elhelyezését megelőzően, tetvesség elleni profilaxist végeztek rajta.

A másik hölgy beszámolója szerint Koszovóban két abortusza is volt. Sérelmezte, hogy bár az orvosnak jelezte, hogy nőgyógyászhoz szeretne menni, a szakorvosi vizsgálat helyett Paracetamolt kapott.”

A szociális munkások kizárólag a gyermekfoglalkoztatások idejére nyitják ki a játszószobát. Az 5 és 10 év közötti gyerekekre két férfi fegyveres biztonsági őr vigyáz.

„A férfi fogvatartottak naponta egyszer – 21 órától kezdődően – egy óra időtartamban, fegyveres biztonsági őrök felügyelete mellett borotválkozhatnak. A szociális munkások a borotválkozást követően a borotvákat összeszedik, majd a következő napon ismét kiosztják azokat. A külföldiek állítása szerint miután nincs lehetőségük arra, hogy az általuk használt borotvát magukhoz vegyék, vagy megjelöljék, fennáll az esélye, hogy következő alkalommal egy másvalaki által használt eszközzel lesznek kénytelenek borotválkozni.”

Annak ellenére, hogy a legrégebbi lakója is legfeljebb két hete tartózkodott az intézményben, ennek az időszaknak is voltak pszichés nyomai. A vizsgált személyek döntő többsége rágta a körmét, néhányuknál a körömágyak is véresek voltak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.