Orbán bezáratná a debreceni menekülttábort

Többek között afgán, bosnyák, iraki, koszovói menekültek százait ebrudalná ki Orbán a debreceni táborból, mondván: nem is menekültek.

A kormány úgy tekint Debrecenre, mint egy sikertörténetre, egy sikeres Magyarország „zászlóshajójára” – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Debrecenben. A kormányfő – aki a sajtótájékoztatón a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Papp László (Fidesz-KDNP) polgármesterrel – elmondta: az, hogy ez megmaradjon, nemcsak a debreceniek és a helyi városvezetés, hanem a magyar kormány kötelessége és feladata is.

Orbán Viktor és Papp László éppen serényen együttműködik a menekültek elleni hangulatkeltésben
Orbán Viktor és Papp László éppen serényen együttműködik a menekültek elleni hangulatkeltésben
Czeglédi Zsolt / MTI

Orbán Viktor az együttműködés részleteire kitérve közölte, a megállapodás értelmében innovációs központot hoznak létre, fejlesztik a debreceni főpályaudvart, a repülőteret és a Nagyerdő turisztikai infrastruktúráját, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézményt hoznak létre, új ipari park épül, illetve megújul a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal is – jelentette az MTI.

A HVG Online tudósítása szerint Orbán bejelentette, hogy bezáratná a debreceni menekülttábort. Mint mondta, „a debreceni az nem menekülttábor, hanem bevándorlótábor. Mert a menekültekkel a magyarok nagylelkűek, szerinte akik idejönnek, azok nem azért jönnek, mert el kell jönniük. És bűncselekményt követnek el az illegális határátlépéssel (...) A debreceni menekülttábort be kell zárni, ezzel a problémával a magyarok nem kívánnak együtt élni”.

Háborúk elől „vándorlók

Durva csúsztatás, hogy a debreceni táborba „nem azért jönnek, mert el kell jönniük”. A bevándorlási hivatal honlapján olvasható leírás szerint „1995 nyarán az akkor elmélyülő délszláv válság, illetve a hazánkba tömegesen érkező elsősorban bosnyák menekültek további elhelyezése érdekében azonnali kormánydöntés született arról, hogy a már működő két másik szállás – Nagyatád és Békéscsaba – tehermentesítése érdekében szükségessé vált Debrecenben egy átmeneti szállás működtetése”.

A mai napig 95 országból több mint 35.000 menedékjogért folyamodó menekülőt fogadott a tábor. „A világ nagyobb méretű fegyveres konfliktusai közvetve éreztették hatásukat a debreceni tábor életében. 1999-ben koszovói menekültek ezrei érkeztek állomásunkra, majd 2000-2001-ben az afgán válság révén több mint 8000 afgán állampolgár ellátásáról gondoskodott a befogadó állomás. 2001-től az iraki konfliktusok következményeként több ezer iraki állampolgár érkezett a befogadó állomásra, ekkor hosszú hónapokon át 1000 fő feletti létszámról kellett gondoskodni folyamatosan. 2007-2008-ban Koszovóból érkeztek nagy számban roma nemzetiségű kérelmező nagycsaládosok."

A debreceni intézménybe az elmúlt években elsősorban Afganisztánból, Pakisztánból és Koszovóból érkeztek menedékkérők – olvasható a hivatal honlapján. (NOL)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.