Engedélyezték a női viagrát

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a nők szexuális vágyát fokozó pirulát.

A Flibanserint nevű gyógyszert az elmúlt időszakban teszteknek vetették alá, amelyek sikeresen zajlottak, ezért az FDA zöld utat adott a Sprout Parmaceuticals nevű cégnek a forgalmazásra. A „rózsaszín pirula" célja, hogy segítse a menopauza előtt álló nőknek visszanyerni a nemi vágyat.

Mint azt korábban lapunkban is írtuk, az eredetileg antidepresszánsnak szánt szer nem úgy működik, mint a Viagra, amely fokozza a vérbőséget, s nagyobb és hosszabb idejű erekciót vált ki a férfiaknál. A Flibanserin a szexuális vágy hiányát enyhíti azáltal, hogy megváltoztatja az agyi vegyületek szintjét: növeli a dopamin- és a noradrenalin-szintet, míg a szerotoninszintet csökkenti.

A kritikusok továbbra sem bíznak a pirula hatékonyságában, és félnek a mellékhatásoktól. Erre van is némi okuk, hiszen a korábban kifejlesztett, Addyi névre hallgató tabletta hányingert, szédülést és ájulást is okozott.

Az FDA által most engedélyezett pirula a teszteken nem teljesített túl jól. Szakértők azt mondják, hogy a tabletta havi egy-két szexuálisan kielégítő együttlétet okoz a nőknek, ami szerény szám.

BBC megjegyzi, hogy jelenleg nincs olyan szer a gyógyszerpiacon, amely növelné a nők nemi vágyát. Az FDA-t több lobbiszervezet is nemi elfogultsággal támadta, amiért korábban nem engedélyezték a Flibanserint, miközben a férfiaknak több szert is kínálnak a merevedési zavaraikra. A pirulát forgalmazó cégnél azt hirdetik, hogy a „nők a szexben is megérdemlik az egyenlőséget".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.