Elképesztő sebességrekord született

Megdöntötte saját sebességrekordját egy próbaüzem során egy maglev vonat Japánban. A lebegő mágnesvasút szerelvénye 603 km/h-val hasított a Fuji közelében.

Az új típusú maglev vonat állítólag már a múlt héten is elérte az 590 km/h-órás sebességet, ami rekordnak számított, de erre máris rávert.

A vonatokat birtokló Central Japan Railway 2027-ig szeretné bevezetni a szolgáltatást Tokió és Nagoja között. A két város közt lévő 280 kilométert így 40 perc alatt lehetne megtenni, ami a fele a jelenlegi menetidőnek. A cég azonban azt mondja, hogy az utasok nem fogják megtapasztani, milyen lehet a több mint 600 km/h-s sebesség, biztonsági okokból ugyanis maximum 505 km/h-val fognak haladni a vonatok.

Az új vasúti szakasz kiépítése becslések szerint 100 milliárd dollárba fog kerülni. Az útvonal 80 százaléka alagút lesz, ami lényegesen megdrágítja a projektet. A japán kormány reméli, hogy a maglev technológiára a tengerentúlon is lesz kereslet. Abe Sinzó miniszterelnök vasárnap az Egyesült Államokba utazik, hogy tárgyaljon egy új, nagysebességű vasútvonal kiépítéséről New York és Washington között - írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.