Emiatt a festmény miatt élete végéig ingyen repülhet egy milliárdos

Liu Ji-csiennek és családjának soha többé nem kell fizetnie az első osztályú repülőjegyért, miután American Express (AE) hitelkártyájával fizetne egy Modigliani festményért. A milliárdos az aktot még novemberben vásárolta meg, a Christie aukciósháztól.

A nagy műgyűjtő hírében álló kínai férfi egyedi, fekete Amex típusú kártyáját használná a több mint 170 millió dolláros tranzakcióra. A kártyán nincs felső határa a költéseknek, viszont minden tranzakció után bónuszpontok járnak a vásárlásért.

"Elméletileg lehetséges American Express kártyával ekkora összeget fizetni" - mondta Elizabeth Crosta, az AE szóvivője. A vállalat azt nem szerette volna kommentálni, hogy ez a valaha volt legnagyobb vásárlás, amit hitelkártyával fizetnének ki.

Ezt a festményt vette meg a milliárdos
Christie's

Liu korábban egy 36 millió dolláros Ming korabeli csészét is vásárolt kártyájával. Azzal és a mostani vásárlásával a férfinak több tízmillió bónuszpontja lehet. Zach Honig, az utazási jutalmakért felelős ThePointsGuy.com vezetője elmondta, hogy a milliárdos valószínűleg annyi bónuszpontot kap a vásárlásért, hogy a háromezerszer is átrepülheti az Atlanti-óceánt a Singapure Airlines elsőosztályú különlakosztályában.

A milliárdos és felesége a New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy azt tervezik, hogy annyi pontot gyűjtenek, amivel az egész családjuk ingyen utazhat életük végéig.

A Forbes adatai szerint a Lui-család vagyona 1,4 milliárd dollárra rúg. A műgyűjtő férfi azonban elsősorban nem a pontok miatt használja az Amex kártyáját, hanem azért, mert Kína évente 50 ezer dollárt enged kivinni állampolgárainak az országból. Liu valószínűleg ezt a szabályozást kerüli ki.

Guardian megjegyzi, hogy a milliárdos jól jár, de a Christie aukciós ház a vásárlás vesztese lehet. Amikor egy vásárló Amex hitelkártyáját használja, az American Express a kereskedőt sújtja 2-3 százalékos adóval, ami a nagy értékű kép esetében több millió dollár lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.