Hihetetlen összeget fizettek ezért a fekvő hölgyért

170,4 millió dollárért kelt el Amedeo Modigliani egy fekvő aktja. Ez volt a második legmagasabb ár, amit egy aukción műtárgyért fizettek.

Mindössze kilenc perc heves licitálás után kelt el Amedeo Modigliani nyújtózó női aktja hétfőn a Christie's aukciósház árverésén. A szerencsés alkudozó a Liu Yiqian, a taxisofőrből milliomossá vált műgyűjtő - számolt be a The New York Times

A telefonon licitáló Liunak és feleségének két magánmúzeuma is van Sanghajban."Azt tervezzük, hogy a múzeum fennállásának ötödik évfordulóján mutatjuk be a képet" - mondta el a gyűjtő a The New York Times kérdésére. "Így a művészetszerető kínai közönségnek anélkül lesz lehetősége minőségi műalkotások megtekintésére, hogy elhagyná az országot. Ez az egyik legfőbb oka, hogy ezt a múzeumot alapítottuk."

Christie's

A festményt Laura Mattioli Rossi, a híres olasz műgyűjtő, Gianni Mattioli lánya bocsátotta árverésre. Az aukciósházzal kötött különleges megállapodás értelmében a Christie's garantálta a legalább 100 millió dolláros vételárat az eladónak. Az aukciósházak az utóbbi időben a garantált minimálárat ígérve veszik rá a műkincsek tulajdonosait, hogy engedjék elárverezni a tárgyaikat. A módszer jelen esetben működött, azonban magában rejti annak a kockázatát, hogy az aukciósház nyakán maradnak az értékes, de eladatlan műtárgyak.

A hétfői, a Művész múzsája címmel meghirdetett aukción összesen 34 tétel került kalapács alá, az összbevétel pedig 491,4 millió dollár volt. A Nu couché című képért ígért összeg a legmagasabb, amit eddig Modigliani képért kifizettek.

Ezzel a művész az exkluzív, 100 millió dolláros aukciós árat elérő műalkotások klubjának tagja lett. Kevés alkotónak sikerült hasonló bravúr. Picasso és Giacometti három-három alkotása, illetve Bacon, Warhol és Munch művei érték el ezt az összeghatárt. 

Az összeg ironikus módon köszönő viszonyban sincs azzal, amit Modigliani maga próbált kérni képeiért. 1918-1919 telén az elkeseredett olasz művész a párizsi stúdiója teljes tartalmát - köztük feltehetőleg a most eladott alkotást is - felajánlotta megvételre Osbert és Sacheverell Sitwell brit íróknak, mindössze 100 fontért, vagy 300 dollárért (mostani értéken számolva durván 4,700 dollárért vagy 1,3 millió forintért). Az arisztokrata származású testvérek azonban nem tudták előteremteni az összeget. Modigliani 1920-ban mindössze 35 évesen hunyt el tüdővészben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.