Éhségsztrájkolna a norvég tömeggyilkos

Anders Behring Breivik a börtönben tapasztalt embertelen körülményekre hivatkozva fenyegetőzik azzal, hogy halálra éhezteti magát. 

Állítása szerint szeptember 2. óta a többi rabtól elkülönítve tartják, és mindössze napi egy órát tölthet a celláján kívül. Fogva tartása körülményeiről a svéd és a norvég sajtónak eljuttatott levelében számolt be - írja a BBC

Breivik 2011. július 22-én bombát robbantott Osló kormányzati negyedében, ami nyolc emberrel végzett, majd az Utoya szigetén táborozó fiatalokra nyitott tüzet. Hatvankilencen haltak meg a támadásban, a túlélők nagy része pedig azóta sem tudta teljesen feldolgozni a történteket. A férfit huszonegy évnyi szabadságvesztésre ítélték. 

Levelében Breivik a durva börtönbeli állapotokat okolja, hogy kibukott az Oslói Egyetem politológia szakáról.

"Emberileg nem lehetséges tanulni ilyen körülmények között, és ez mindenkire igaz, akit így elkülönítenek" - panaszkodik a The Local című angol lap szerint.

Azt mondja, hogy ha nem változtatnak ezen, akkor addig folytatja az éhségsztrájkot, amíg bele nem hal.

A Skien börtönben, ahol Brevik a büntetését tölti, jelenleg senki nem tart éhségsztrájkot - tájékoztatta Ole Kristoffer Borhaug, az intézmény igazgatója a BBC-t. Az egyes rabok fogva tartásának körülményeiről nem kívánt nyilatkozni.

A norvég igazságügy miniszter, Anders Anundsen szintén nem kommentálta  a tömeggyilkos vádjait. 

Az Oslói Egyetem júliusban vette fel Breiviket nappali tagozatra. A döntést azzal magyarázták, hogy a fogvatartottaknak joguk van a felsőoktatásban tanulni, ha felveszik őket az adott intézménybe.

Breivik már korábban is panaszkodott az "embertelen" börtönviszonyokra, többek közt azt sérelmezte, hogy hidegen kapta meg a kávéját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.