Egy lépéssel közelebb a halálbüntetéshez a Batman-filmes lövöldöző

Elutasította az esküdtszék James Holmes fellebbezését, így akár halálos ítélet is várhat a 2012. július 20-án A sötét-lovag – Felemelkedés aurorai premierjén tizenkét emberrel végző és hetvenet megsebesítő férfira.

Ugyanaz az esküdtszék, amelyik július közepén minden vádpontban bűnösnek találta Holmest, hétfőn az enyhítő körülményeket, köztük a férfi mentális betegségét mérlegelte. A meghallgatásokon Holmes gyerekkori barátai és családja a huszonhét éves merénylő kiskoráról meséltek. Felvázolták, ahogy a szerető gyerek egyre jobban elszigetelődött.

Felszólalt mindkét szülője is, azt kérve, hogy kíméljék meg a fiuk életét. „Nem jöttem rá, hogy a hallgatása volt a leghangosabb segélykiáltás” – mondta az édesanyja, Arlene Holmes. 

A bűncselekmény súlyára való tekintettel azonban az esküdtek úgy döntöttek, hogy ezeket nem tudják figyelembe venni. Ezzel a bírósági eljárás a harmadik, utolsó szakaszába érkezett, amikor az áldozatok vallomásai alapján kiszabják a büntetést. A lövöldözéskor a moziban tartózkodók és családtagjaik mondhatják el, hogy milyen hatással voltak az életükre a történtek.

A tárgyalás korábbi részében Holmes ügyvédei amellett érveltek, hogy beszámíthatatlanság miatt nem lehet elítélni a férfit. A kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszék azonban mind a 165, emberölést és annak kísérletét magába foglaló vádpontban bűnösnek találta.  

Az esküdtszéknek a következő napokban arról kell döntenie, hogy méreginjekció általi halálra ítéljék-e James Holmest – tudósított a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.