300 helyett kétezernél többen voltak bent - A rendőrség nyomoz

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A BRFK foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást az ügyben - értesült lapunk. Ez azt jelenti: már nem balesetként, hanem bűncselekményként kezelik az ügyet.

Tömeg a West Balkán előtt
Budapest, 2011. január 16. Fiatalok várakoznak az egyik Nyugati téri szórakozóhely közelében, ahol eddig tisztázatlan körülmények között három fiatal lány vesztette életét. A környéket a rendőrség lezárta. A téren várakozó fiataloktól az MTI tudósítója úgy értesült: tömegverekedés tört ki, majd megszurkáltak több fiatal lányt is. A tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők több fiatal társukat eltaposták. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Este Pintér Sándor belügyminiszter és Tóth Tamás, Budapest rendőr-főkapitánya bejelentette: öt embert őrizetbe vettek. Közülük ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta el Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott terézvárosi válságstáb ülése után. Szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. Mivel sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez nem érkezett bejelentés az üzemeltetőtől, a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

A West Balkán úgy működhetett engedély nélkül, hogy kihasználta azt a 2009 óta élő hatályos jogszabályt, mely szerint ha egy hely nyilvántartásba vételt kérelmez, akkor a kérelem beadása után elkezdheti a rendezvényszervezést, még a szakhatósági vizsgálatok befejezése előtt. Az üzemeltető 2010 tavasza óta többször is kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket vissza is vonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok - hangzott el a sajtótáéjkoztatón. A hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én este 10 után tartottak ellenőrzést a helyen, amelyet kiüríttettek, mivel 180 vendéget találtak bent.

A legfeljebb 300-as létszámhoz képest a tragédia idején jóval több, mit kétezren voltak bent, a buli szervezőinek közleménye szerint 2881 darab, belépésre jogosító karszalagot adtak el a tragédia kezdetéig. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában nagyjából 2500 ember tartózkodhatott az épületben. Ráadásul, mint a szervezők egy korábbi Facebook-bejegyzéséből kiderül, négyezer emberre számítottak, de legalábbis négyezer férőhelyes ruhatárat alakítottak ki. Elképzelhető, hogy sokkal nagyobb tragédia is lehetett volna, ha a pánik akkor tör ki, amikor négyezren vannak bent.

Márpedig lehettek volna, mert a helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. A pánik kitörésének pillanatában is volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben, tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzó, sikeres rendezvényt, éppen ezért esett a választásuk erre a helyszínre - írják a szervezők.

A szombati este hátterével kapcsolatban közlik: "a West Balkán épületét Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vettük a hely üzemeltetőitől, amely megállapodás IX. pontja az üzemeltető cég külön kérésére azt tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a saját portaszolgálatuk láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt. Ezeket a szolgáltatásokat a helynek fizetett bérleti díj is tartalmazta, a ruhatár biztosításával és kivitelezésével, illetve a szokásos költségekkel, mint áram, fűtés stb. együtt".

A Noise Night Life csapata a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. Arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, mi is a híradásokból értesültünk, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk - szögezik le.

Kitértek arra is, hogy a szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség egybehangzóan állítja: az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Erre - a szervező cég értesülései szerint - a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá.

A pánik ugyanis több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint akkor tört ki, amikor a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés". Valószínűleg emiatt indultak az emberek tömegesen a lépcsőn, a kijárat felé, és végül ez vezetett a tragédiához. Ennek tisztázása jelenleg is zajlik - írták.

Megszólalt az ügyben a West Balkán üzemeltetője is. A kft. vezetősége közleményben leszögezte, hogy ők fix áron adták ki a helyet a Noise Night Life szervezőinek, nem voltak érdekeltek a jegyeladásban. A közleményben azt írják: a rendezvény lebonyolítását, a jegyeladást és a létszámkontrollt a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték.

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.