Csoportos nemi erőszak a divatfotókon

Raj Shetye indiai fotográfus modelljeit egy buszon játszódó tömeges nemi erőszakot imitáló jelenetben kapta lencsevégre.

A rossz kanyar című fotósorozat hatalmas felháborodást váltott ki Indiában, hiszen a képek sokaknak a 2012-es delhi esetet juttatta eszébe, amikor egy 23 éves orvostanhallgatót és párját megtámadták egy Dwarka negyedbe tartó buszon. Vasrudakkal verték őket, a nőt pedig egy órán keresztül erőszakolták, majd mindkettejüket kihajították az útra a mozgó járműből. A lány néhány nap múlva belehalt sérüléseibe.

"A társadalom tagjaként és fotósként a téma belülről mozgat engem" - nyilatkozta a BuzzFeednek Shetye, aki hozzátette, hogy vannak, akik filmeket forgatnak az őket érdeklő kérdésekről, más cikket ír, megint mások pedig verseket. "Én divatfotós vagyok, ez az, amihez a legjobban értek" - mondta. 

Megjegyezte, hogy esze ágában sem volt "glamourizálni" az erőszakot, sokkal inkább az motiválta, hogy a képeivel felhívja az emberek figyelmét a problémára. Shetye azt is elárulta, hogy a modellek által viselt ruhák menő tervezőktől vannak, de egyik márkajelzése sem látszik, mert a fotók nem kereskedelmi célokat szolgáltak. "Olyan társadalomban élünk, ahol a gazdag emberek autóval járnak, a szegényebbek pedig ki vannak téve a tömegközlekedés veszélyeinek. Így ezt a két világot vegyítettem, és esztétikailag nagyon erős képek születtek.(...) Azt az üzenetet szerettem volna közvetíteni, hogy nem számít, ki az a lány. A [nemi erőszak] nem attól függ, hogy milyen társadalmi osztály tagja vagy - bárkivel megtörténhet" - mondta az újságírónak.

A fotóriportert lapunk is megpróbálta elérni, ám megkeresésünkre egyelőre nem reagált.

"Gusztustalan és érzéketlen"

A nálunk kevéssé ismert, ám Indiában nagy népszerűségnek örvendő rendező, Vishal Dadlani érzéketlen disznónak nevezte a Twitteren a fotográfust, és megjegyezte, hogy reméli, hogy ezért börtönbe kerül.

Amrita Puri színésznő pedig a következőt írta: "A nemi erőszak nem lehet a divat inspirációja."

Három hét alatt négy nemi erőszak és négy akasztás

Júniusban nagy port kavart annak a 19 éves lánynak a halála, akit Uttar Pradesh államban megerőszakoltak, majd felakasztottak. Egy nappal korábban szintén hasonló körülmények között találtak rá egy másik nő holttestére is. Május végén pedig két tinédzserrel végeztek hasonlóan kegyetlen módon. Abban az ügyben három férfit – köztük két rendőrt – már letartóztattak.

Az eset után – amely a kegyetlenséget és a metódust tekintve ugyan kirívó, de az indiai nők ellen elkövetett erőszakot tekintve a sokadik – a közelmúltban megválasztott miniszterelnök, Naréndra Módi azt mondta, hogy a hatóságok kitüntetett figyelemmel kezelik ezeket az ügyeket, és a nők védelme a kormány egyik fő prioritása lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.