Francia ízek: Croque monsieur

A francia bisztrókban és bárokban népszerű szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay mártással készítenek. Elnevezése a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, de azt hogy a monsieur hogy került a croque után, senki sem tudja biztosan. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek.

Elkészítés:   Hozzávalók négy fő részére:
A szószhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük a vajjal és pár percen át, lassú tűz felett, folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük.

Több adagban hozzáöntjük az előzetesen felforrósított tejet, megállás nélkül keverjük továbbra is, hogy csomómentes legyen a szósz. Legvégül a mustárt is beletesszük.

Feljebb véve a hőt, közepes lángon, nem egészen a felére besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is. Félretesszük hűlni

Négy szelet kenyérre egy-egy sonkát teszünk, evőkanálnyi mártást simítunk mindegyikre, meghintjük a reszelt sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk.

Serpenyőben vajat olvasztunk és aranyszínűre pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát.

A croque monsieur-ket félbevágva, forrón tálaljuk.


30 g vaj
8 szelet fehér toast kenyér
4 szelet sonka
100 g finomra reszelt Gruyére sajt

szószhoz:

10 g vaj
90 ml tej
½ ek liszt
½ tk dijoni mustár
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
½ tojássárgája
A NO SALTY további ajánlatai 
Csokoládés croissant
Vinaigrette
Créme brulée
www.nosalty.hu
Csokoládés croissant Vinaigrette   Créme brulée További receptek >>

 

Croque monsieur
Croque monsieur
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.