Francia ízek: Croque monsieur
A francia bisztrókban és bárokban népszerű szendvicsről van szó, melyet sonkával, Gruyére sajttal és Besamel vagy Mornay mártással készítenek. Elnevezése a croquer (rágni, ropogni) igéből ered, de azt hogy a monsieur hogy került a croque után, senki sem tudja biztosan. A szendvics eredetét illetően is csak különféle feltételezések keringenek.
Elkészítés: | Hozzávalók négy fő részére: | |
A szószhoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük a vajjal és pár percen át, lassú tűz felett, folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Több adagban hozzáöntjük az előzetesen felforrósított tejet, megállás nélkül keverjük továbbra is, hogy csomómentes legyen a szósz. Legvégül a mustárt is beletesszük. Feljebb véve a hőt, közepes lángon, nem egészen a felére besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját is. Félretesszük hűlni Négy szelet kenyérre egy-egy sonkát teszünk, evőkanálnyi mártást simítunk mindegyikre, meghintjük a reszelt sajttal és a maradék kenyérszeletekkel lezárjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk és aranyszínűre pirítjuk a szendvicsek mindkét oldalát. A croque monsieur-ket félbevágva, forrón tálaljuk. |
30 g vaj 8 szelet fehér toast kenyér 4 szelet sonka 100 g finomra reszelt Gruyére sajt szószhoz: 10 g vaj 90 ml tej ½ ek liszt ½ tk dijoni mustár só, bors frissen reszelt szerecsendió ½ tojássárgája |
A NO SALTY további ajánlatai |
|||
Csokoládés croissant | Vinaigrette | Créme brulée | További receptek >> |
Croque monsieur