Biztonsági őr nappal, betörő éjjel

Elfogták el annak a csoportnak a tagjait, amely több mint 30 lakásbetörést követett el a fővárosban és Pest megyében. Késő este törtek be idős emberekhez és erőszakkal kényszerítették őket értékeik átadására.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság észak-budai bűnügyi régiójának vezetője, Feró Attila alezredes elmondta: jelenleg 31 lakásbetörést, lakásrablást írnak a bűnözői csoport számlájára, de a gyanú szerint ez a szám még nőni fog. A rendőrség őrizetbe vette, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte a betöréssel gyanúsított kilenc embert, négyen - tippadók, sofőrök - szabadlábon vannak, egy nőt pedig még keresnek. Mint hozzátette, a betörők minden esetben késő este hatoltak be idős, magatehetetlen emberekhez, s durva, erőszakos módon kényszerítették őket értékeik átadására. Az egyes helyszínekről 250-300 ezer forint készpénz és kisebb tárgyakat, ékszereket, mobiltelefonokat vittek el.

Feró Attila felidézte: tavasszal alakult meg a II., a III. és a XII. kerületet magába foglaló észak-budai bűnügyi régió a rendőrségen, és felfigyeltek arra, hogy a régió területén több lakásbetörést is azonos módszerrel követtek el. A nyomozás során eljutottak Sülysápra, ahol a budapestihez hasonló módon követtek el egy rablást. A fővárosi rendőrök a monori rendőrökkel együttműködve a nyár elején egy újabb rablásnál tetten érték a tettesek egy részét. A fordulatot az hozta meg az ügyben, hogy kiderült: nemcsak Budapesten, hanem Pest megye több kapitányságán is feltehetően ugyanazt a bűnözői csoportot keresik. Ekkor a nyomozásban érintett hat rendőrségi alegység megosztotta egymással információit. A rendőrség így tudta elfogni az elkövetőket - a legutolsót három hete -, eddig 31 lakásrablást sikerült rájuk bizonyítani. A kár teljes összege 15 millió forint, emellett félmillió forint rongálási kárt is okoztak.

Feró Attila megjegyezte: az elkövetők - mindig 3-4 ember - konkrét címekre mentek, a tippeket például a faluba fát szállító embertől szerezték, de volt, aki építkezésen dolgozott és közben figyelte ki, hová érdemes betörni. Volt olyan tippadó, aki egy kertészeti cégnek dolgozott, és olyan is, aki egy bank fegyveres biztonsági őre volt napközben, a műszak letelte után pedig rabolni ment.

A legfiatalabb elkövető 20 éves, van a csoportban büntetlen előéletű is, de többségük volt már büntetve. A nyomozás adatai szerint tulajdonképpen két csoportról volt szó, akiket egy gyanúsított hozott össze, azt követően - ahogy az alezredes fogalmazott - "forgószínpadszerűen", a "ki mikor ér rá" elv alapján jártak rabolni. A csoportnak két nő is tagja volt, ők a sofőr szerepét töltötték be a rablások során; egyikük szabadlábon van, a másikat még keresik.

Szűcs Béla alezredes, a gödöllői rendőrkapitányság felderítő osztályának vezetője azt mondta: a sülysápi mellett két lakásrablás volt Pomázon, kettő Vác környékén és tíz a Gödöllőhöz tartozó településeken. Feró Attila beszámolt arról: amikor elfogták a csoport tagjainak zömét és két másik, szintén lakásbetöréseket elkövető bandát is felderítettek, egy időre megszűntek a lakásbetöréses esetek az észak-budai régióban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.