Azonosították az orlandói lövöldözőt

Azonosították az amerikai hatóságok azt a férfit, aki vasárnap hajnalban több embert lelőtt egy orlandói meleg-szórakozóhelyen. Vizsgálják, hogy kapcsolatban állt-e iszlamista terrorszervezetekkel. A floridai városban rendkívüli állapotot hirdettek ki, a halálos áldozatok száma már ötven felett jár.

A 29 éves Omar Mateen hajnali kettő körül kezdett lövöldözni a Pulse-ban. A támadásban a legfrissebb értesülések szerint legalább ötvenen életüket vesztették, és több mintegy 53-an megsérültek. A lövöldözővel egy csaknem négyórás túszdráma után végeztek a kivezényelt biztonsági erők.

Az FBI regionális irodájának munkatársa, Ron Hopper közölte, hogy egyelőre vizsgálódnak, a lelőtt merénylőnek milyen háttere lehetett, s újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az FBI-nak vannak információi arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal. „Ezt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan. Minden lehetőséget vizsgálunk – fogalmazott Hopper. Megerősítette, hogy az FBI terrorakcióként kezeli a támadást. Jerry Demings megyei seriff szintén azt közölte, hogy terrorcselekményként vizsgálják a tömegmészárlást.

A rendőrség azt már közölte, hogy a lövöldöző férfi nem helyi, hanem a floridai Port St. Lucie-ből származik. Kiderült, hogy amikor hajnali kettőkor lövöldözni kezdett, a szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit, aki a tűzharc után túszokat állított sorba és elkezdte lemészárolni őket.

Orlando polgármestere, Buddy Dyer az orlandói rendőrfőnökkel, John Minával közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a legtöbb sebesültet a lövöldözés helyszínéhez közeli orlandói kórházi központba szállították. Orlandóban rendkívüli állapotot hirdettek a történtek miatt – számolt be a BBC.

John Mina rendőrfőnök azt is elmondta, hogy amikor a rendőrség speciális osztaga behatolt a szórakozóhelyre, „ellenőrzött robbantásokat hajtott végre”, hogy elterelje a merénylő figyelmét.

A politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált. „Szörnyű lövöldözés Orlandóban. A rendőrség lehetséges terrorizmus ügyében nyomoz. Sok a halott és a sebesült” – írta Twitter-üzenetében Trump. Neil Combee, Florida állam törvényhozásának képviselője szintén Twitteren reagált, „radikális iszlám terroristák támadásáról” írt bejegyzésében.

Az amerikai televíziós híradások emlékeztetnek arra, hogy egy nappal korábban szintén Orlandóban lőtték agyon a The Voice tehetségkutató műsor egyik szereplőjét, egy fiatal énekesnőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.