A varázslás módszertanát vizsgálják a kutatók

Könnyű a bűvészeknek, hiszen tudják, hogyan működnek a trükkjeik - de Jay Olson szerint azt még ők sem tudják, miért működnek ezek a trükkök.

A Simon Fraser Egyetem pszichológus tanársegéde vizsgálatai során a kártyatrükkök működését vette górcső alá. „Bár a nézők elméletben bármelyik kártyát választhatják, valójában számtalan megfigyelés bizonyítja, hogy nem egészen ez a helyzet.” Ha valakit arra kér a bűvész, hogy válasszon egy kártyát, a legtöbben vagy a kőr (szív) királyt és királynőt vagy a kőr és a pikk ászt választják.

Nem meglepő módon a nők inkább a kőr királyt, míg a férfiak inkább a kőr királynőt választják. A bűvészek trükkjei főleg ezekre a jellemző viselkedésmintákra épülnek. A következő lépés Olson szerint az lenne, hogy a bűvészeten kívül más területeken is alkalmazzák a kutatási eredményeket, hogy világosabb képet kapjunk arról, miként működik az elménk - idézte a kutatót a Mindennapi Pszichológia.

„Ha sikerülne megérteni, hogyan befolyásolják a bűvészek a közönséget, azzal a memória, a döntéshozó képesség és a figyelem agyi folyamatainak működésébe nyerhetnénk betekintést.” A kutatást ismertető tanulmány a Perception című szaklap online kiadásában olvasható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.