A pletykálás jótékony hatásai

A legújabb kutatások szerint, fontos a pletykálás, mivel nyugtatóan hat és segít megőrizni a közösség rendjét.

Az eldugott sarkokban beszélgetésekre vagy kávé feletti suttogásokra leginkáb, mint kártékony tevékenységre tekintenek az emberek. Nem csoda, hiszen a  pletykák sokszor károsíthatják mások jó hírnevét.

Ennek ellenére a legújabb kutatások szerint a pletykálkodás stressz oldó hatású már csak azért is, mert megszabadítja az embereket attól a frusztrációtól, hogy azt látják: valaki valami rosszat csinált és megúszta.

A kaliforniai Berkley Egyetem pszichológusai azt figyelték meg, hogy a kutatásuk tesztalanyainak szívverése erősödött amikor valakit illetlen viselkedésen értek, az izgatottság azonban csökkent, amikor megbeszélhették mindazt amit láttak másokkal.

A kutatás természetesen nem a rosszindulatú és a sztárok magánéletéről folyó pletykálkodást vizsgálta, hanem a tisztességtelenül, rosszindulattal viselkedők tetteinek kitárgyalását.

A teszt eredményéből az is kiderül, hogy sokakban olyan erős ilyenkor a kényszer, hogy másokat "figyelmeztessenek" vagy terjesszék az információt, hogy az alanyok még pénzt is adnának azért, hogy küldhessenek egy levelet (a megcsaltaknak például).

- Bizonyítékokat találtunk arra, hogy a pletyka segít fenntartani a közösségi rendet - nyilatkozta a kísérletet végző egyik kutató Robb Willer professzor.

(The Telegraph)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.