Két év múlva itt lehet az emberi halhatatlanság

Az olasz idegsebész, Sergio Canavero 2017-ben egy izomsorvadásban szenvedő orosz férfi fejét akarja átültetni egy egészséges testre. Hízelgőnek tartja, ha Doktor Frankensteinnek szólítják, és bár sokak szerint egyszerűen sarlatán, szerinte két év múlva már oligarchák fognak sorban állni a rendelője előtt a halhatatlanságért.

Forradalmioi műtétre, fejátültetésre készül két év múlva Sergio Canavero olasz idegsebész. Canavero 2017-ben akarja átültetni a beteg, a harmincéves orosz Valerij Szpiridonov fejét egy egészséges testre. Szpiridonov egy izomsorvadással járó betegségben, Werdnig-Hoffman-szindrómában szenved, Canavero viszont azt várja, hogy a gyermekkora óta tolószékben élő Szpiridonov egy éven belül újra járni fog, és az új test befogadja majd a fejét.

A beavatkozás, – írja az Independent – a fej lehűtésével kezdődik, ami után szakaszosan választják el a Szpridonov testétől. A legnagyobb kihívást a gerincvelő összekötése jelenti, ez ugyanis még soha senkinek nem sikerült. A műtét várhatóan 36 óráig tart majd és több mint 100 orvos és asszisztens  vesz majd részt benne. Szpiridonovot utána három-négy héten át mesterséges kómában tartják.

A műtét hírét Canavero februárban röppentette fel, Szpridonov pedig pénteken találkozott először az olasz orvossal az amerikai neurológiai és ortopéd sebészek akadémiájának a konferenciáján.  Az orvos szerint az izomsorvadásban szenvedő férfinak kilencven százalék esélye van a túlélésre, maga Szpiridonov pedig úgy nyilatkozott, csak akkor fekszik kés alá, ha a műtétet 99 százalékban lehetségesnek látja. „Ha minden jól megy, akkor megszabadulok azoktól a dolgoktól, amik ma korlátoznak, függetlenebb leszek és sokat javul az életem. Történelmet fogunk írni a tudományban. Hogy félek-e? Persze, hogy félek. De a döntésem végleges" – jegyezte meg a beteg.

Azt a kollégái által néha csak Doktior Frankenstein néven emlegetett Canavero is elismeri, hogy sokan szkeptikusak a műtéttel kapcsolatban – moszkvai idegsebészek szerint a közelében sincs annak, hogy sikerrel elvégezze –, de örül a gúnynévnek, amelyről azt mondta, ha másra nem is jó, több újságot lehet eladni. A végső cél – tette hozzá – természetesen a halhatatlanság. „Egyszer még oligarchák fognak sorban állni, hogy fiatal testre ültessék át a fejüket” – beszélt a várakozásairól. Az egyelőre biztosnak tűnik, hogy a fejátültetés a felső tízezer túlélési stratégiája lesz. A 2017-es műtét 15 millió dollárba kerül.

A beavatkozás sorsa azonban még kétséges, Canaveróra legalábbis még vár egy harc az európai hatóságokkal, amelyek nem biztos, hogy engedélyezni fognak egy ilyen kockázatos beavatkozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.