galéria megtekintése

Fejátültetés két éven belül

0 komment


Ötvös Zoltán

Hajmeresztő elképzeléssel állt elő egy olasz idegsebész: agyhalott donorok testrészeit "varrná össze" két év múlva. Igen, a fejüket is.

Két éven belül sor kerülhet az első teljes fejátültetésre. A műtét 100 sebész 36 órányi munkáját igényli majd – írtuk két éve, de nem lett belőle semmi. Most azt írjuk, hogy két éven belül sor kerülhet egy ilyen beavatkozásra – a hírt nem az egyik bulvárlap közölte, hanem a komoly tudományos közleményeket publikáló News Scientist.

Ahogy két éve, most is Sergio Canavero torinói idegsebész állt elő a különös ötlettel. Két éve úgy becsülte, hogy a műtét 100 sebész 36 órányi munkáját igényli majd, és 12,6 millió dollárba fog kerülni. Most pénzről, műtéti időről és orvosok számáról nem esett szó, csupán arról, hogy 2017-ben lehet szó az első átültetésről – részleteket az amerikai neurológusok idén júniusi, annapolisi konferencián mond majd elképzeléséről.

A humán átültetés megalapozásaként már évtizedek óta folynak ilyen célú állatkísérletek.

 

1954-ben Vlagyimir Demikov orosz tudós egy titkos moszkvai laboratóriumban „alkotott" egy szörnyet: egy teljesen kifejlődött kutya fejét hozzávarrta egy másik kutya felsőtestéhez.

Vlagyimir Demikov már az ötvenes években kutyafej-átültetéssel kísérletezett
Vlagyimir Demikov már az ötvenes években kutyafej-átültetéssel kísérletezett
Wikipedia

Az orosz eredményre az amerikaiak is igyekeztek reagálni. 1970-ben egy egyesült államokbeli (Cleveland, Ohio) idegsebész, Robert Joseph White egy majom fejét egy másik állat testére ültette rá. Akkor azonban még áthidalhatatlan problémát okozott, hogy a rendelkezésre álló technikai lehetőségek nem voltak megfelelőek a súlyosan károsodott gerincvelő helyreállítására, ezért a kísérleti állatnál teljes bénulás maradt vissza – gépekkel tudták csak lélegeztetni -, és az állat kilenc nap múlva elpusztult. (Az immunrendszer kilökte az új szervet.)

Árammal ébresztenének a kómából

Canavero szerint a donortestek agyhalottaktól származnának. A fejeket és a testeket egy időben választanák el egymástól ultra éles pengéével, majd összeillesztenék. Az operációt mesterséges kóma követné; a gerincvelő és az agy idegi kapcsolatát áramütésekkel stimulálnák. A szó szerint hajmeresztő kísérletről itt írtunk részletesen.

White arra számított, hogy hősként ünneplik majd, ehelyett a közvélemény felháborodottan utasította el munkáját. White azonban nem adta föl, tovább kampányolt, hogy támogatást kapjon és következő műtétje egy emberi fej átültetése lehessen. Nem kapott.

Canavero véleménye szerint napjaink technológiája már képes a korábban említett  problémák áthidalására, és utalt azokra a korábbi kutatásokra, melyekben patkányokban sikerült helyreállítani a gerincvelő folytonosságát. Napjaink kilökődésgátló szereivel például megakadályozható, hogy a szervezet a ráültetett fej ellen forduljon.

Egy most megjelent publikációjában Canavero azt javasolja, hogy a transzplantáció idejére a testet és a fejet egyaránt le kell hűteni, hogy minél tovább kibírják oxigén nélkül. Az azonban homályos, hogy miként lehet a két idegrendszrt összekötni, kommunikációra bírni.

Az olasz idegsebész az Egyesült Államokban szeretné elvégezni az első fejátültetést, de mivel tisztában van azzal, hogy a tengerentúlon milyen elementáris felháborodás várható, nagyobb esélyt ad egy európai műtétnek. Elfogadja, hogy az emberek jelentős része etikai megfontolásokból elutasít ilyen beavatkozást, de szerinte ez a fejlődés útja. Olyan embereken segíthet, akiknek izomsorvadásban szenvednek, vagy halálos daganat pusztítja szervezetüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.