A szótárakban is megszólítják a transzneműeket

Az Oxford English Dictionary szerkesztői azt tervezik, hogy a Mr, Mrs, Ms és Miss megszólítások mellé bejegyzik az Mx megszólítást is, amelyet már több brit kormányhivatal, egyetem és bank is használ.

Az ötlet mérföldkőnek számít, egy gesztus a transzneműek és azok számára, akik nem szeretnék nyilvánosság elé állni a nemi identitásukkal.

Semleges nemű megszólítás a vezetői engedélyeken és más hivatalos dokumentumokon is szerepelni fog. A brit királyi posta, a nagy bankok, kormányzati szervek és néhány egyetem már most is elfogadja az Mx megszólítást, amelyet leginkább a transzneműek használnak Nagy-Britanniában – írja a Daily Mail, megjegyezve, hogy a kifejezést most az Oxford English Dictionary új kiadásába is beletennék.

Jonathan Dent, a kiadvány segédszerkesztője a Sunday Timesnak elmondta, hogy az Mx megszólítás annak a jele, hogy az angol nyelv képes alkalmazkodni az állandóan változó társadalomhoz és az emberek igényeihez, ahelyett, hogy döntene róluk. „Ez valami új" – mondta a szerkesztő, az első alkalom, hogy az általánosságban használt megszólításokon változtatnak a szótárban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.