A rendőröktől tudta meg, hogy tömeggyilkos a fia

Seifeddine Rezgui 38 embert mészárolt le múlt hét pénteken a tunéziai Szúsza turistáknak fenntartott strandján. A 23 éves fiatalembert a rendőrök megölték, így már sosem mondhatja el, miért lett belőle tömeggyilkos, de ennek megválaszolásában egyelőre a családja és ismerősei sem tudnak segíteni.

Hakim Rezgui a rendőröktől tudta meg, hogy 23 éves egyetemista fia, a szegénysorban élő család reménye ártatlan embereket mészárolt le Szúszában.

A férfi a rendőrségi kihallgatáson állította és a sajtónak is azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet. A történtekre nem tudott más magyarázatot adni, mint hogy a fia agyát megfertőzték a szélsőséges eszmék, de erről a családnak fogalma sem volt.

„Bárcsak ne lennének áldozatok, bárcsak ne lennének sérültek. Bárcsak ne történt volna meg ez az egész. Mert amikor látom az áldozatokat, az jut eszembe, hogy az én családom is lehetne. Fogalmam sem volt róla és nagyon sajnálom. Nagyon dühös vagyok, amikor látom az áldozatokat” – idézi a férfit a Daily Mail konzervatív brit bulvárlap.

„Mélyen átérzem ezeknek a családoknak a veszteségét. Úgy érzem, én is meghaltam az áldozatokkal együtt. Hatalmas szégyen ez nekem, az anyjának és az egész családunknak” – mondta az apa.

Hakim Rezgui, aki napszámosként dolgozik földeken és a vasútnál, a rendőrségtől tudta meg, hogy mit tett a fia. Elmondása szerint pénteken déli fél 12-kor ért haza a munkából, és azonnal lefeküdt aludni, mivel ramadán van, és a muszlimok a nappali kötelező böjt miatt ebben az időszakban inkább éjszaka vannak fent sokáig, amikor lehet enni és inni.

„Délután négykor jöttek a rendőrök a házamba és mondták, hogy velük kell mennem. Kérdeztem, miért, mire ők visszakérdeztek: hát nem láttam a híreket? Aztán elmondták nekem” – emlékszik vissza Hakim Rezgui.

Rezgui családja szerényen él, az apa kevesebb mint 4500 forintnak megfelelő fizetést kap naponta, a fiú mégis egyetemre járhatott, és szülei azt hitték, minden a legnagyobb rendben van vele. A családfő az ITV Newsnak azt mondta, a fiának új barátai voltak, és minden idejét az egyetemen és kávézókban töltötte.

A tunéziai biztonsági szolgálatok (és a fél világ) próbálják megérteni, hogy miként vált egy jó megjelenésű, szép jövő előtt álló fiatalember az Iszlám Állam által inspirált terroristává.

Szülővárosában, Gaafourban a szomszédok úgy gondoltak rá, mint keményen dolgozó mérnöktanoncra, aki azért küzd, hogy a családját felemelje a szegénységből. Szerette a focit, a rapzenét, olyan fiúnak tűnt, akire minden szülő büszke lenne.

A közösség nehezen tudja összeegyeztetni őt azzal a férfival, aki a nemzetközi szalagcímek főszereplőjévé vált pénteken, miután egy szúszai strandon gépkarabélyból tüzet nyitott ártatlan emberekre.

Ő az a fajta magányos farkas, akitől a hírszerző ügynökségek a legjobban tartanak. Nem kerül a hatóságok látóterébe, nincsenek gyanús kapcsolatai, környezete előtt is kettős játszmát űz, és váratlanul tör ki.

Mégis voltak finom előjelei annak, hogy a 23 éves fiatalember a dzsihadisták nézeteit vallja. Facebook-oldalán – amit időközben eltávolítottak, valószínűleg a tunéziai kormány kérésére – olyan bejegyzések voltak, mint: „A hősök a sírokban fekszenek, az igazi férfiak a börtönökben ülnek, a palotákban csak árulók vannak”, illetve: „Ha a dzsihád szeretete bűn, akkor az egész világ a tanúja lehet annak, ahogy bűnöző leszek”.

A Daily Mail okfejtése szerint ettől a retorikától eltekintve Rezguira a jelenleg rendelkezésre álló nyilvános információk alapján nem illik rá a terroristák profilja. Soha életében nem járt külföldön, nem volt büntetett előéletű, eltekintve egy kisebb incidenstől, amikor túl sok cannabist szívott – ami egyébként szigorúan tilos az iszlámban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.