A rendőri brutalitás ellen énekel a Pussy Riot

"Nem kapok levegőt" című új számukat Eric Garnernek ajánlották, aki tavaly júliusban meg, amikor egy rendőr a földre teperte őt Fergusonban.

Sötét és komor az orosz aktivista banda, a Pussy Riot legújabb klipje, melyben a rendőri brutalitás ellen emelik fel a hangjukat. A csoport két tagja az orosz speciális rendőri egység, az OMON egyenruháját viseli, egy sírban fekszenek, miközben élve eltemetik őket.

A Pussy Riot azután írta a dalt, hogy részt vettek az Eric Garner halála utáni New York-i tüntetéseken. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a rendőrség azért teperte le Garnert egy júliusi akciója során, mert a hatgyermekes családapa illegális cigarettát árult. Utolsó szavai a következők voltak: „Nem kapok levegőt!".

A halottkém szerint Garner a fojtófogás következtében halt meg, amikor a rendőr a földre teperte őt. December 3-án az esküdtszék mégis úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr, Daniel Pantaleo ellen.

"Garnernek és mindazoknak ajánljuk ezt a dalt, akik az állami elnyomás áldozatai - akiket megölt, megfojtott, tönkretett a háború és a rendőri brutalitás -, továbbá politikai foglyoknak és azoknak, akik az utcán a változásért harcolnak" - írják az alkotók.

Az amerikai vonatkozás mellett a dal az ukrán helyzetre is utal: a több száz, az éj leple alatt titokban eltemetett orosz katonára emlékeztetnek, akik a kelet-ukrajnai harcokban estek el. Mint a Pussy Riot mondja, családjuk soha sem fogja megtudni, hogyan és hol vesztették életüket szeretteik, mert az efféle információ átadása szigorúan tilos, hiszen a Kreml hivatalosan máig tagadja, hogy orosz csapatok harcolnának Kelet-Ukrajnában.

A Pussy Riot tagjai szerint hazájuk napról napra mélyebben ássa el magát élve a világ előtt, gyakorlatilag öngyilkosságot követnek el az Ukrajna ellen vívott háborúval. 

A dalt egyébként egy New York-i stúdióban vették fel még decemberben, és több előadóművész is közreműködik benne, köztük Richard Hell amerikai punkzenész, aki Eric Garner utolsó szavait ismételgeti.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.