A nők kezében van a család egészsége

Ők törődnek a család egészségével, magukra viszont mégsem jut elég idejük, ez főleg a táplálkozás, az aktív közösségi élet és a testmozgás területén mutatkozik meg.

A Béres Egészség Hungarikum tavaly ősszel indította el „Táncolj az esküvőmön!” elnevezésű kampányát, amiben arra kérték a fiatalokat, hogy küldjenek szüleiknek vagy nagyszüleiknek egyedi üzeneteket, hogy figyeljenek oda jobban a saját egészségükre.

A kampány elindítását egy országos, reprezentatív kutatás előzte meg, ennek eredménye azt mutatja, hogy főleg a nők próbálnak a gyermekeik miatt egészségesen élni; ők egy 5-ös skálán 4-re értékelték ezt a motivációs szempontot. Ugyanezt a férfiak csak 3,7-re. A nők egészségorientáltabb gondolkodását támasztja alá az is, hogy ők a kockázati tényezők között minden szempontot magasabb rizikójúnak értékeltek, mint a férfi válaszadók. Jelentősen magasabbnak érzik például az alkoholfogyasztás és a magány kockázati értékét.

A kutatás eredményei szerint egészséggel kapcsolatos tanácsokat elsősorban a nők adnak a szüleiknek, nagyobb mértékben figyelnek az egészségi állapotukra, mint a férfi válaszadók, és szintén a nők hallgatnak jobban a gyermekeikre is. Érdekes adat, hogy a megyeszékhelyeken élők tartják legintenzívebben a kapcsolatot a szüleikkel. Összességében elmondható, hogy a családok egészségének szempontjából a nők játsszák a legfontosabb szerepet: ők törődnek leginkább a saját, a családjuk és a szüleik egészségével is.

Annak azonban, hogy még többet tegyenek az egészség megőrzéséért - saját bevallásuk szerint - nagy mértékben anyagi okai vannak: a hölgyek 56 %-a, a férfiak 44 %-a vallott így. Ám az egészséges életmód elsősorban nem pénz, hanem gondolkodásmód kérdése. A szemlélet megváltozatásában, valamint a kitartásban és a lendületben kíván segíteni a családoknak a Béres Egészségklub e-galériája gyermekeink megható üzeneteinek bemutatásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.