Bolygóközi hős lett a bátor pakisztáni lány

Aszteroidát neveztek el a Nobel-békedíjas Malala Juszufzairól. Az égitestet 2010-ben fedezte fel egy amerikai csillagász, akit megérintett a most 17 éves pakisztáni aktivista története, ezért közbenjárt, hogy a lányról nevezzék el az aszteroidát.

Az égitestet először Amy Mainze amerikai csillagász fedezte fel 2010 júniusában, és először az ilyenkor szokásos módon egy számsorral jelölték meg. A 316201- nevű aszteroida a Mars és a Jupiter közötti sávban van, felszíne sötét színű és nagyjából négy kilométer széles. Néhány napja pedig a 316201 Malala vagy 2010 ML48 nevet viseli - írja a CNN.

Juszufzaj most egy kicsit halhatatlan is lett
Juszufzaj most egy kicsit halhatatlan is lett
Suzanne Plunkett / Reuters

Az amerikai csillagász azt mondja, a névadásban a nők és gyermekek jogaiért küzdő Juszufzaj inspirálta, aki megérdemli, hogy ilyen módon „halhatatlan” legyen. Mainze azt is hozzátette, sok híres emberről neveztek már el égitestet, de nőkről viszonylag keveset.

Juszufzaj tavaly kapta meg a Nobel-békedíjat, amivel minden idők legfiatalabb díjazottja lett. A lány a tálibok uralma alatt álló Szvát-völgyben született és nevelkedett, először tizenkét évesen emelte fel a hangját, amikor a tartományt 2008 óta uraló iszlám fundamentalista tálibok megtiltották a lányoknak, hogy iskolába járjanak. Gul Makar (Búzavirág) álnéven blogot kezdett írni az ott élők nehéz mindennapjairól és kampányolni kezdett a tálibok intézkedései ellen.

A blog miatt a tálibok 2012 októberében merényletet követtek el Juszufzaj ellen. Két fegyveres megállította a lányt is szállító iskolabuszt, majd többször rálőttek. Bár Juszufzaj súlyos sérüléseket szenvedett, a támadást csodával határos módon túlélte és teljesen felépült. A gyógykezelést végül Nagy-Britanniában kapta, és a családjával azóta is a szigetországban él az életére leselkedő veszélyek miatt. Emberi jogi harcával Juszufzaj nemzetközi – és most már bolygóközi – hős lett. A Nobel-békedíjon kívül is számos elismerésben részesült.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.