A műpénisszel csaló nő többet kapott, mint a pedofilok

Jogi szakértők és melegjogi aktivisták súlyosan aggályosnak tartják, hogy bár a társadalom széles körben elfogadja már a különböző szexuális preferenciákat, az ügyészek és a bírák sokkal szigorúbban ítélnek meg bizonyos bűncselekményeket, ha az elkövető nem heteroszexuális. A Gayle Newland ügyében ítéletet hozó bíró például még a közelmúltban is enyhébb büntetést szabott ki pedofilokra, mint a műpénisszel barátnőjét megtévesztő leszbikus nőre.

Ahogy megírtuk, tegnap nyolcéves börtönbüntetésre ítélet egy 25 éves nőt az Egyesült Királyságban, mivel önmagát férfinak kiadva megtévesztette barátnőjét, akivel tíz alkalommal le is feküdt. Gayle Newland az aktusok során bekötötte áldozata szemét, és egy műpéniszt használt a közösüléshez. A szintén 25 éves megtévesztett nő feljelentette Gayle-t, miután rájött, hogy becsapta őt.

Alex Sharpe, a Keele Egyetem professzora, a melegek és transzneműek jogaiért küzdő aktivista sokkolónak tartja az ítéletet, mivel eddig ez a legsúlyosabb büntetés, amit ilyen ügyben kiróttak. A professzor két esetet hoz fel a közelmúltból, ahol a csalók három évet, illetve 30 hónapot kaptak – írja a Mirror.

Az ítéletet többen aggályosnak tartják amiatt is, mert az ügyben ítélkező Roger Dutton bíró korábban pedofil bűncselekményekért is enyhébb büntetést rótt ki.

A 2010-ben négy 13 éves lány megrontásáért elítélt Michael Farrell például négy évet és nyolc hónapot kapott. Farrel annak ellenére úszta meg ennyivel, hogy egyik áldozata teherbe esett, elvetélt és öngyilkosságot kísérelt meg.

Tavaly ugyanez a bíró hat év, kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélte a 71 éves Keith Cavendish-Coulsont, aki a 70-es években egy bentlakásos iskola 24 növendékét erőszakolta meg. A franciatanárként dolgozó férfi 8-13 éves kisfiúkra vadászott.

Jogi szakértők szerint elgondolkodtató továbbá, hogy Newland tettét nemi erőszakként kezelték, hisz bár megtévesztette áldozatát, az együttlétek konszenzusosak voltak. Luke Gittos szakértő szerint az ítélet azt mutatja, hogy a szexuális erőszak értelmezése alapvetően megváltozott.

„Ahhoz, hogy szexuális erőszakkal vádolják meg, az alperesnek manapság senkit sem kell ténylegesen bántania, vagy kikényszerítenie, erőltetnie olyan dolgot, amit mások nem akarnak. Elég, ha a vádlott visszaél partnere bizalmával, aki úgy érzi, megsértették” – mondja a jogi szakértő hozzátéve, hogy ma már társadalom sokkal több megértést tanúsít bizonyos szexuális preferenciák és a kísérletező kedv iránt, közben pedig továbbra is büntetik azokat a viselkedésformákat, melyeket a törvény „abnormálisnak” ítél meg.

Sharpe professzor szerint ezt példázza az is, hogy az ügyészek gyakran méltánytalanul kemények az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösséghez tartozó elkövetőkkel szemben. Gayle Newland esete az transzneműek közösségét rázta meg, bár a nő nem vallja magát közéjük tartozónak.

Az aktivista blogjában arra is kitért, hogy az Egyesült Királyságban számtalan esetben nem szabnak ki börtönbüntetést, amikor valaki mások megtévesztése érdekében hazudik például anyagi helyzetéről, vallási vagy faji hovatartozásáról, illetve szexuális tapasztalatairól, jóllehet, a panaszosok számára ezek potenciális fontos információk lennének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.