3D-nyomtatóval építettek új csőrt a tukánnak

Új csőrt kapott Tieta, a tukán, miután felsőcsőre letört.

Nem tudni, hogy a Tieta névre hallgató nőstény pontosan hogyan veszítette el a felső csőrét. Elképzelhető, hogy az állatcsempészek bántották, de az sem kizárt, hogy egy nagyobb tukán a felelős a történtekért, amellyel egy kalitkába zárták. Márciusban találtak rá egy állatvásáron Rio de Janeiróban, borzasztó állapotban: alultáplált volt és gyenge. 

A sérült csőrével enni sem nagyon tudott, általában az alsó csőrével a levegőbe repítette az eledelt és megpróbálta utána elkapni - ez pedig mindössze minden harmadik alkalommal sikerült neki.

Három brazil egyetem és egy állatvédő szervezet összefogásával azonban július 27-én a madár új csőrt kapott - adta hírül a BBC. Tieta nehezen szokta meg, hogy ismét teljes értékű életet élhet, három napjába telt, míg hozzászokott, hogy csőre majdnem olyan tökéletes, mint régen.

„Gyümölcsökkel etettük őt, de nem használta az új csőrét. Amikor azonban élő állatokat adtunk neki, kukacokat és csótányokat, azonnal normálisan kezdett enni”- mondta Roched Seba, a Szabad Élet Intézet igazgatója. „Úgy gondolom, ilyesmiket fogyasztott a baleset előtt, amikor még szabad volt, így emlékezett, hogyan is kell ezeket enni” - tette hozzá.

Nem tudni pontosan, hogyan tört le a madár csőre
Nem tudni pontosan, hogyan tört le a madár csőre
Juan Carlos Ulate / Reuters

Az implantátumon három hónapon át dolgoztak a szakemberek, ugyanakkor csupán két órába tellett azt kinyomtatni 3D-nyomtatóval. A csőr 4 grammot nyom és 4 centiméter hosszú.  A designer, Gustavo Cleinman, a riói Szövetségi Egyetem szakembere azt mondta, a legnagyobb kihívást az okozta, hogy a protézis könnyű és rugalmas legyen. Hogy a legmegfelelőbbet alkossa meg, egy már elpusztult tukán csőrét használta mintául. Végül körömlakkal színezett műanyagból készült el a végős verzió, amelyet egy speciális polimerrel zárt le.

S noha Tieta már jól van, a szabadba sohasem térhet vissza - képes lesz önállóan enni és ha fiókái születnek, róluk is tud majd gondoskodni, azonban a szakemberek véleménye szerint a vadonban a túlélési esélyei nem túl jók. 

Az Ibama, a brazil környezetvédelmi hatóság munkatársa abban bízik, hogy sikerül elhelyezni őt egy állatkertben, ahol egy másik, szintén csempészektől mentett hím egyeddel élhetné le az életét. Ha pedig a két madár egymásra talál, és fiókáik születnek, akkor azokat szabadon engedik majd valamelyik erdőben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.