Le a padlásról!

Anyám a mai napig emlegeti azt a játék babakocsit, amire mindenekfelett vágytam, majd amikor megkaptam karácsonyra, boldogan játszottam a díszítésként rákötött lufival.

Meg azokat a játékaimat is sorolja, amiket magam kreáltam, az öltöztetős babámat papírból, a párnákból és plédekből épített kuckómat. Csupa olyan dolgot, ami nem került pénzbe.

Legdrágább kincsünk a gyermek – ezt karácsony közeledtével nagyon is beigazolódni látjuk. Ha hagyjuk. Mert a gyerek kívánságainak egy része pillanatnyi fellángolás, aligha van olyan szülő, aki ne csábult volna el legalább egyszer valamilyen méregdrága játék megvásárlására, és ne emlegetné bosszúsan, hogy a kincsből milyen gyorsan lett kacat. A tanulópénzt az első gyerekkel mindenki megfizeti, jó esetben csak az elsővel. Aztán a nagyszülőknél előkerülnek évtizedeken át őrizgetett egykori játékaink és könyveink, és kiderül, hogy a játékok világában számtalan időtálló holmi van.

Ott van mindjárt a Lego, ami szó szerint kiállta az idők próbáját minőségben is, a variálhatóságáról nem is beszélve. Vagy a Pötyi, a Bábel tornya, a millió változatban létező puzzle, és a házi mozik korszakában is népszerű diavetítő, újragyártott és megőrzött gyerekkori filmjeinkkel egyaránt tökéletes. Apa fa vasúti készletének, és fémaljú matchboxainak meg úgyszólván nincs vetélytársa, miként a jó öreg Kisvakond is nagy kedvenc, csaknem hatvan évvel a bemutató után. A mai szülők egykori mesekönyvei közül a Gőgös Gúnár, a Mosó Masa mosodája és Szutyejev Vidámmesék könyve a mai gyerekek körében is kiállja a próbát. Mindezek miatt a felsorolt játékokat első körben érdemes nem a boltokban, hanem a bolhapiacokon, és az internetes aukciósportálokon keresni. Egy jó állapotú húsz-harminc éves játék és könyv használati értéke pontosan annyi, mint a vadonatújé, miközben az ára szerencsés esetben a negyede, tizede csak. Nem született még olyan gyerek, aki az ajándékba kapott játékról a bolti csomagolást hiányolta volna. Azt a papírkupacot, amit aztán végképp nem érdemes megfizetni.

I!

HONLAPOK:
hasznaltjatekok.hu
hasznaltjatek.com
felkrajcar.hu
jatekturi.hu
kockaonline.hu
olcsobbjatek.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.