Bisztrókonyha felsőfokon

A Baldaszti Cafe&Bar Budapest egyik legelegánsabb részén, az Andrássy út elején működik. A belső térbe lépve a fehér fa, a fém és az üveg szentháromságára épülő dizájn fogadott bennünket egészen addig, amíg elég gyorsan át nem építették. Szinte alig léptünk ki, pár hét múlva máris robogott tovább a hely a legújabb belsőépítészeti trendek felé, miközben a konyhán is különös metamorfózisokra lettünk figyelmesek. Ottjártunkkor még csak a szemfülesek, később pedig a nagyközönség is értesülhetett róla, hogy a Babel korábbi séfje, a cégcsoporthoz tavaly átigazolt Pesti István főz az Andrássy úton.

Az étterem azt állítja magáról, hogy nemzetközi bisztrókonyhát visz a legkiválóbb minőségű alapanyagokból. Ez tökéletesen igaznak bizonyul. A nemzetközi bisztrókonyhába persze belecsempészték a magyar szálat is. A három leves közül például az egyik a gulyás. Aztán van még thai csirkeleves és narancsos édeskömény. Ez utóbbi krémleves pohárban érkezik, mellette ropogós idiai kenyér (papadam). A leves tetején koriander, a lé selymes, lágy, a narancs és az édeskömény tökéletes harmóniában. Már ekkor érezzük, hogy ezen a konyhán egy kreatív és biztos szaktudású séf dolgozik. Véleményünkben csak megerősít bennünket a saláta, amely háromféle pirított gombából (csiperke, vargánya, sün), mogyoróból, zöldsalátából és gouda sajtból készül.

Aki ennél tartalmasabb előételre vágyik, az is megtalálja számítását. Van itt mangalicacarpaccio és kápiavinaigrette, szárnyas rilette és cornichon uborka és kacsamáj birsalmával is. Már ezekből is látszik, hogy a Baldaszti’s elsősorban a művelt konyhai polgárokra számít vendégként, hiszen nem mindenki tudja e hazában gasztronómiai szótár nélkül, hogy a rillettes, a francia konyhában egy speciális pástétomot vagy hogy a cornichon fiatal eltett uborkát jelent. De a pincérek nemcsak lazák, udvariasak és barátságosak, de felkészültek is, készséggel elmagyarázzák, mi is van az étlapon.

A mangalica mennybe megy

A főételek (sütőtökös házitészta és kacsamájvelouté, tőkehal gesztenyével és fejtett babbal, borjúláb csilis lencseraguval, Baldaszti’s Burger) közül a burgonyafőzelékre szavazunk, amihez feltétként egy falat tőkehalat is kapunk (így a fogás ára már5000 Ftfölé ugrik, amit azért erős túlzásnak érzünk). A krumplifőzelék kiváló, háromféle burgonyából készül, a közepén szuvidolt tojás. Ez a főétel megmutatja, mit is lehet kihozni némi képzelőtehetséggel egy elcsépelt menzafogásból.

A rántott mangalicakaraj konfitált burgonyával és zöldbabsalátával megint lenyűgöző. Vastag karajszeletek, de belül rózsaszínű a hús, és vajpuha, szinte olvad a szájban. Nincs kiszárítva, a hús ízes nedvei még belül maradnak. A panír aranybarna és ropogós. A burgonya első osztályú, nincs túlsütve, nem esik szét. Az utóbbi évek egyik legkiválóbb rántott húsáról beszélünk, a mangalica a mennybe megy. Nincs túlbonyolítás, van viszont tökéletes alapanyag, kiváló konyhatechnika, szakmai felkészültség és rafinéria.

A gyömbér közbeszól

Sajnos a meleg almatorta elfogyott, lehetne még narancsvirág panna cottát is rendelni, de inkább a sós karamellás csokoládétorta mellett döntünk. Brutálisan jó a csoki, egészen furcsa, izgalmas kapcsolatban a sós karamellával. És mindehhez még egy különleges málnás házifagylalt, amiben a gyömbér ízét fedezzük fel. Ez a fűszer nem tolakszik előtérbe, éppen csak halkan megszólal az íz végén, de már ezzel is felejthetetlenné teszi a fogást.

BALDASZTI CAFE&BAR

Budapest, Terézváros
Cím: VI., Andrássy út 8.
Nyitva tartás: v–sze: 12–24, cs–szo: 12–01
Telefon: +36 30 982 1643
Web: www.baldasztis.com
Séf
: Pesti István

A cikk a Népszabadság '50 legjobb magyar étterem' c. kiadványában jelent meg. A válogatás több mint száz éttermi látogatásból született, a kiadvány szerzői számos újonnan nyílt, vagy a rangsor-állítás céljából először fölkeresett helyen is jártak.

Leírásaik az éttermi élmények naplói, az adott látogatás élményét és hangulatát rögzítik.

A kiadvány a legjobb éttermek leírásával és rangsorával kapható az újságárusoknál, illetve kedvezményes áron megrendelhető a www.lapcentrum.hu oldalon!

 

Szinte állandó mozgásban van a dizájnra érzékeny, különleges belső tér
Szinte állandó mozgásban van a dizájnra érzékeny, különleges belső tér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.