Mentes másként
Az ország tortája mellett már a múlt évben is meghirdette a Magyarország cukormentes tortájának versenyét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Tavaly a cukormentes almatorta egressel elnevezésű édesség nyert, az idén pedig a húsz nevező közül a frissítő, gyümölcsös, könnyű ribizlihabos-almás réteges. A sütemény a pesti Nándori cukrászda aranykoszorús cukrászmesterének műhelyében sült.
Noha férfi az ötletgazda, nevezetesen Nándori László, kreációjáráról a zsűri elnöke, Mautner Zsófia, a Chili & Vanilia blog szerzője úgy nyilatkozott: „igazi csajos, habos, rafinált torta, alig várom, hogy kapni lehessen”. Úgy látszik, a mester igazán ért a nők nyelvén.
A sajtótájékoztatón, miután a zsűri másik tagjával, Erős Antóniával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítójával felvágta az asztalnyi habos-almásat, meglehetősen átszellemülten mesélt művéről Nándori László. – A torta minden egyes elemében megtalálható az alma – teszi hozzá. Nemcsak a töltelék és az almahab alaprésze, hanem a piskóta is ettől szaftosabb. A könnyű nyári torta csúcsa: a rózsaszín, nem túl tolakodó ízvilágú ribizlihab.
Cukrászdájuk korábbi, Aranyalma elnevezésű tortáját vette kiindulópontnak a mester, ezt még a tavalyi augusztus 20-i ünnepre találta ki. Az alma nemcsak a koronázási jelkép miatt lett alapkoncepció, hanem azért is, mert ez a gyümölcs a legkedveltebb, egész évben kapható Magyarországon. S miután receptjét az ipartestület többi tagja is elkészítheti augusztus 20-ra, ezért diabetikus almabefőttet használt receptjéhez. Így válik egységes ízűvé vagy száz cukrászdában a teljes kiőrlésű búza-, valamint mandulalisztből készült édesség, amelyet finoman megkoronáz a ribizli pikánssága.
Mivel a cukrászmester süteményeinél a legfontosabb az ízélmény, boldogan húzza ki magát, mikor meséli: aki megkóstolja a tortát, nem érzi, hogy xilit (nyírfacukor) van benne, és nem a megszokott cukor. Bevallja azt is, amikor készítették a tortát, eszébe sem jutott kalóriát vagy szénhidrátot számolgatni. Ízre dolgozott, ha elégedetlen volt, rögtön változtatott. Csak a döntő után derült ki, mennyire jók a torta értékei, a 100 grammos szelet mindössze 134 kalóriát és 8,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Nándoriék több mint fél évszázaddal ezelőtt alapított cukrászdája egyébként eddig is árult diabetikus süteményt, de a mester úgy látja, a siker nyomán újabb kapu tárult ki. S igen, gazdagítaniuk kell a kínálatukat, hiszen van rá komoly fogyasztói igény.
A leginnovatívabb recept díját és a kreatív különdíjat is kiosztották, az előbbit a Horváth cukrászda nyerte a Zabos barack elnevezésű tortával, az utóbbit a meggyes álom torta készítője, az Álomsüti cukormentes cukrászda.