Mentes másként

Újabb tételt húzhatnak le a bűnök listájáról a cukorbetegek, inzulinrezisztensek, fogyókúrázók vagy egészségesen étkezők. Egyre több cukrászda kínál ugyanis cukormentes süteményt, tortát. Ezeket az édességeket, ha megfelelően készítik el, nem használnak hozzá finomított cukron kívül fehér lisztet, mesterséges adalékot vagy tartósítószert, akkor a szénhidrátot és kalóriát számolók is bátran elmajszolhatnak belőle egy szeletet – mondjuk uzsonnára.

Az ország tortája mellett már a múlt évben is meghirdette a Magyarország cukormentes tortájának versenyét az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Tavaly a cukormentes almatorta egressel elnevezésű édesség nyert, az idén pedig a húsz nevező közül a frissítő, gyümölcsös, könnyű ribizlihabos-almás réteges. A sütemény a pesti Nándori cukrászda aranykoszorús cukrászmesterének műhelyében sült.

Noha férfi az ötletgazda, nevezetesen Nándori László, kreációjáráról a zsűri elnöke, Mautner Zsófia, a Chili & Vanilia blog szerzője úgy nyilatkozott: „igazi csajos, habos, rafinált torta, alig várom, hogy kapni lehessen”. Úgy látszik, a mester igazán ért a nők nyelvén.

A sajtótájékoztatón, miután a zsűri másik tagjával, Erős Antóniával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítójával felvágta az asztalnyi habos-almásat, meglehetősen átszellemülten mesélt művéről Nándori László. – A torta minden egyes elemében megtalálható az alma – teszi hozzá. Nemcsak a töltelék és az almahab alaprésze, hanem a piskóta is ettől szaftosabb. A könnyű nyári torta csúcsa: a rózsaszín, nem túl tolakodó ízvilágú ribizlihab.

Cukrászdájuk korábbi, Aranyalma elnevezésű tortáját vette kiindulópontnak a mester, ezt még a tavalyi augusztus 20-i ünnepre találta ki. Az alma nemcsak a koronázási jelkép miatt lett alapkoncepció, hanem azért is, mert ez a gyümölcs a legkedveltebb, egész évben kapható Magyarországon. S miután receptjét az ipartestület többi tagja is elkészítheti augusztus 20-ra, ezért diabetikus almabefőttet használt receptjéhez. Így válik egységes ízűvé vagy száz cukrászdában a teljes kiőrlésű búza-, valamint mandulalisztből készült édesség, amelyet finoman megkoronáz a ribizli pikánssága.

Mivel a cukrászmester süteményeinél a legfontosabb az ízélmény, boldogan húzza ki magát, mikor meséli: aki megkóstolja a tortát, nem érzi, hogy xilit (nyírfacukor) van benne, és nem a megszokott cukor. Bevallja azt is, amikor készítették a tortát, eszébe sem jutott kalóriát vagy szénhidrátot számolgatni. Ízre dolgozott, ha elégedetlen volt, rögtön változtatott. Csak a döntő után derült ki, mennyire jók a torta értékei, a 100 grammos szelet mindössze 134 kalóriát és 8,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Nándoriék több mint fél évszázaddal ezelőtt alapított cukrászdája egyébként eddig is árult diabetikus süteményt, de a mester úgy látja, a siker nyomán újabb kapu tárult ki. S igen, gazdagítaniuk kell a kínálatukat, hiszen van rá komoly fogyasztói igény.

A leginnovatívabb recept díját és a kreatív különdíjat is kiosztották, az előbbit a Horváth cukrászda nyerte a Zabos barack elnevezésű tortával, az utóbbit a meggyes álom torta készítője, az Álomsüti cukormentes cukrászda.

A Nándori cukrászda győztes kreációja. Minden elemében almás
A Nándori cukrászda győztes kreációja. Minden elemében almás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.