A Fűtőházból a Hóhérhoz

A Sörmentén – Prága 3. című, sörivóknak szánt útikalauzt lapozgatva elsőként azon hökken meg a leendő prágai sörturista, hogy a helyiek miféle meglepő nevekre keresztelik a sörözőket. Az egyiket úgy hívják: A szalmazsákhoz. A másikat úgy: Vadlibavadászat. A harmadikat meg úgy: Söröző a hóhérhoz.

A zsebkönyvből természetesen megismerkedhetünk a legfurább nevű és a legnevezetesebb prágai kocsmahivatalok mellett néhány igazán különlegessel is. A vasútállomást idéző Fűtőházzal, amelyben kicsi sínpárokon döcögő makettvonatok hordják a teli korsókat keresztül-kasul. Vagy a Medvebocsokhoz nevű műintézménnyel, amelynek malátapárától illatos sörfőzdéjét 1466-ban alapították. De megismerkedhetünk egy külvárosi kemping kizárólag ínyencek által látogatott sörözőjével is, amelyet hosszas utazás után, kietlen mezőn keresztül lehet csak megközelíteni.

A kötet nemcsak a különféle okok miatt figyelemre méltó prágai sörözőket veszi számba, de városkalauz, érdekességgyűjtemény, és nyújt némi történelmi, kultúrtörténeti visszatekintést is. Felbukkan benne Jaroslav Hasek, Kafka, Dvorák és más cseh hírességek. Szó esik arról is, miképpen múlatta az időt egyszer az Arany Tigris nevű sörözőben Bohumil Hrabal, Václav Hável és az akkori amerikai elnök, Bill Clinton.

A kötetet ital- és túlélőszótár egészíti ki, valamint térképek, közlekedési útmutatók és gyakorlati tanácsok arra nézvést, hogyan viselkedjünk a cseh főváros sörözőiben, ahol szívesen fogadják a külföldit, de elvárják tőle, hogy tartsa tiszteletben a helyi szokásokat. Külön fejezet foglalkozik azzal, miképpen kerülhetjük el, hogy a pincérek átrázzanak minket…

A Sörmentén útikalauz-sorozat hatodik kötete tehát (korábbi kettőhöz hasonlóan) ismét a Prágába látogatóknak szolgál ismeretekkel. A kötet egyik szerzője Vétek György, aki az egykorvolt Maláta nevű sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat szerkesztőjeként, számos szakcikk szerzőjeként bátran nevezhető az egyik legmegbízhatóbb hazai sörszakértőnek. Nem véletlen, hogy a zsebkönyvsorozat valamennyi darabjának legalább egyik szerzője volt. Ebbéli minőségében körbesörözte Bécset, Budapestet, lényegében egész Csehországot, ezen belül csak Prágát hozzávetőleg 130 alkalommal!

Férfiember szemében alighanem álommunka az övé, hiszen látszólag csupán annyi a dolga, hogy szerzőtársaival útnak eredjen, és sorra látogassa a legjobb csapszékeket, végigkóstolja a választékot, aztán jó kedvű estékkel a háta mögött, kedélyes stílusban papírra vesse a tapasztaltakat. Nagyjából tényleg ennyi a dolga. Valamint még annyi, hogy az interneten keringő hírek, a korábbi utazások tapasztalatai, a szakfolyóiratokból és a sörrajongóktól származó naprakész információk alapján megismerje a sörmentén tárgyalt országok sörivási szokásait, termékskáláját, nem mellékesen történelmét, gasztronómiai és életmódbeli szokásait, zenéjét, képzőművészetét, irodalmát, mert ezek beható tanulmányozása után kocsmakultúrája is más fénytörésbe kerül.

És mivel Vétek György és szerzőtársai igen alapos emberek, hasonlóan informatív az általuk írt és szerkesztett bécsi, budapesti és csehországi sörkalauz is. Már készül a sorozat következő darabja, a londoni. Vétek szerint sörügyekben – miképpen Bécs vagy Prága – London sem kispályás versenyző. Kitűnő sörök, képzett személyzet, patinás helyek, messzi múltra tekintő sörkultúra. A tervek között szerepel még a belga, valamint a német sörös világ feltérképezése, de ez minden eddiginél több előkészületet és munkát igényel, mert ez már tényleg akkora falat, hogy azokhoz képest a Sörmentén-sorozat eddigi vállalkozásai legfeljebb falatnyi sörkorcsolyának tekinthetők.

Klasszikus sörtúramegálló
Klasszikus sörtúramegálló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.